1/3/10

Χιλή, σεισμός 8,8 Ρίχτερ

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αγνοουμένων», τόνισε η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, προσθέτοντας πως ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών από το φονικό σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου ανέρχεται στους 711. Υπάρχουν μετασεισμοί έως και 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οι οποιοι συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη χώρα. Η πόλη που επλήγη περισσότερο από το σεισμό είναι η Κονσεπσιόν.
Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμα να αποτιμήσουν την τεράστια ζημιά που υπέστη η χώρα.
Τουλάχιστον 500.000 σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως και εκατοντάδες δρόμοι και γέφυρες.
 Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη χθεσινή νύχτα έξω από τα σπίτια τους.
Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έφθασε ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά. Τα σεισμικά κύματα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στο νησί Χουάν Φερνάντες της Χιλής και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην πόλη-λιμάνι Ταλκαουάνο.
Ο φονικός αυτός σεισμός θα αποτελέσει την πρώτη πρόκληση για τον συντηρητικό πολιτικό και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο και θα αναλάβει καθήκοντα σε δύο εβδομάδες.
Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο σεισμός θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία της Κούβας, καθώς στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σημαντικές υποδομές του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα. Αναμένεται πιθανώς να υπάρξουν πιέσεις και στο νόμισμα της χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η βιομηχανία χαλκού έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της παρά τη διακοπή της παραγωγής σε δύο μεγάλα μεταλλεία.
Ο σεισμός ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος που καταγράφεται από το 1900. Το 1960, η Χιλή είχε πληγεί από σεισμό 9,5 βαθμών, έναν από τους μεγαλύτερους που έχει καταγραφεί ποτέ. Κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Βαλδίβια, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1.655 ανθρώπων και προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε χώρες στον Ειρηνικό στοιχίζοντας άλλες 200 ζωές σε Ιαπωνία, Χαβάη και Φιλιππίνες.