5/8/12

Όπου φύγει φύγει οι ξένες τράπεζες από την Ελλάδα

Μαζικές διαστάσεις λαμβάνει η διάθεση ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αποχωρήσουν από την χώρα εξαιτίας της παρατεταμένης βαθιάς ύφεσης και της αβεβαιότητας για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Σύμφωνα όπου με πληροφορίες οι Πορτογάλοι της Millennium Bank εξετάζουν τις δυνατότητες πώλησης της τράπεζας χωρίς ωστόσο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Στον ίδιο δρόμο βρίσκονται οι τα δυο κυπριακό συγκροτήματα -Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular- τα οποία εξετάζουν όλες τις επιλογές: από την πώληση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα μέχρι την νομική αυτονομία τους ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τις δυνατότητες πώλησης της Geniki Bank εξετάζει επίσης ο μητρικός γαλλικός όμιλος Societe General.


Ωστόσο η απαγκίστρωση από την Ελλάδα, στη σημερινή συγκυρία, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η ελληνική οικονομία βυθίζεται και το φάσμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ παραμένει απειλητικό. Η διοίκηση της Credit Agricole, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες για την πώληση της Emporiki Bank, προκειμένου να επιτύχει την απαγκίστρωσή της από την Ελλάδα προχωρά στην …προικοδότηση της θυγατρικής: όχι μόνο θα την ανακεφαλαιοποιήσει αλλά θα εισφέρει επιπλέον κεφάλαια στο νέο σχήμα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ιδιότυπη εξαγορά όπου ο αγοραστής δεν πληρώνει αλλά πληρώνεται!


Η πώληση της Emporiki Bank εισέρχεται στην τελική ευθεία καθώς μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της τράπεζας. Ήδη έχει καταθέσει σχετική προσφορά η Alpha Bank ενώ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 8 Αυγούστου θα πρέπει να καταθέσουν τις δικές τους προσφορές η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank οι οποίες έχουν επίσης εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την Emporiki Bank. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών είναι πιθανό, μέχρι το τέλος Αυγούστου η πώληση της Emporiki να έχει ολοκληρωθεί.


Το μεγάλο δέλεαρ για τις εγχώριες τράπεζες είναι το γεγονός ότι η Emporiki θα ανακεφαλαιοποιηθεί απο τους γάλλους και επιπλέον θα «προικοδοτήσουν» το νέο σχήμα με ένα επιπλέον κεφαλαιακό μαξιλάρι. Σύμφωνα με την διαγνωστική μελέτη της BlackRock για την ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki Bank θα χρειαστούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον οι εγχώριες τράπεζες ζητούν από τον γαλλικό όμιλο να ενισχύσει το νέο σχήμα με κάποια επιπλέον κεφάλαια λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αναπόδραστης περαιτέρω επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων δανείων. Το όφελος των γάλλων από την ανορθόδοξη αυτή «πώληση» είναι ότι θα κλείσει την ελληνική «πληγή» ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει κεφάλαια που έχει χορηγήσει στην θυγατρική της ως ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Credit Agricole έχει χορηγήσει ρευστότητα άνω των 5 δισ. ευρώ. Πρακτικά ο γαλλικός όμιλος θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Emporiki Bank και το ποσό που θα περισσέψει θα μπορέσει σταδιακά να το ανακτήσει.


Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται 5.200 εργαζόμενοι. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57,4 δισ. ευρώ, η Eurobank ενεργητικό 73 δισ., χορηγήσεις 50 δισ., καταθέσεις 31 δισ. ενώ η Alpha Bank διαθέτει ενεργητικό 57 δισ., χορηγήσεις 48 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 27 δισ. ευρώ.


 πηγη:matrix24

Αντιδράσεις: