4/8/12

Ιράν προς κανάλια: Μη δείχνετε ανθρώπους να τρώνε κοτόπουλο

«Ακατάλληλες δι’ ενηλίκους (και ανηλίκους)» οι σκηνές κατανάλωσης κοτόπουλου στην ιρανική τηλεόραση; 

 

 Να αποφεύγουν την προβολή ταινιών και προγραμμάτων, που περιέχουν σκηνές γευμάτων με κοτόπουλο προέτρεψε τα ιρανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο επικεφαλής της ιρανικής αστυνομίας Ισμαήλ Αχμαντί Μογκαντάμ με το αιτιολογικό ότι τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική αρμονία» στη χώρα! Με την οικονομική κατάσταση στο Ιράν να επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της επιβολής διεθνών κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού κατέστησε το κρέας, ακόμη και το κοτόπουλο, απρόσιτη πολυτέλεια για πολλούς ιρανούς πολίτες.

 

 Το κοτόπουλο ήταν βασικό συστατικό της διατροφής των φτωχότερων Ιρανών, ωστόσο την τελευταία χρονιά η τιμή του τριπλασιάστηκε στα 70.000 ριάλ (4,4 ευρώ) το κιλό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μογκαντάμ θεωρεί ότι η προβολή σκηνών με ανθρώπους να καταναλώνουν κοτόπουλο μπορούν να προκαλέσουν «φθόνο και επιθετικότητα μεταξύ των ανθρώπων». «Ο κινηματογράφος αποτελεί παράθυρο της κοινωνίας. Ορισμένοι άνθρωποι βλέποντας ταινίες για τη ζωή των ευκατάστατων ανθρώπων μπορούν να αρπάξουν μαχαίρια και να απαιτήσουν το μερίδιό τους από τα κοινωνικά αγαθά. 

 

Η τηλεόραση δεν πρέπει να είναι η βιτρίνα του απρόσιτου επιπέδου ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιρανός αξιωματούχος. Σήμερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα στο Ιράν μπορούν να αγοράσουν κοτόπουλο σε προσιτή τιμή μόνο σε κρατικά καταστήματα, όπου τα προϊόντα πωλούνται με κουπόνια. Όμως εξαιτίας της ασυμμετρίας προσφοράς – ζήτησης, στα καταστήματα αυτά σχηματίζονται τεράστιες ουρές. 

 

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, το ιρανικό υπουργείο Πολιτισμού και Καθοδήγησης προειδοποίησε τα ΜΜΕ ότι δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε αναφορές για τις οικονομικές συνέπειες των διεθνών κυρώσεων. Όσον αφορά την κατανάλωση κοτόπουλου, οι Ιρανοί μένει να δούν και σχετικό προειδοποιητικό σήμα στην τηλεόραση.