5/8/12

"Η Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν η καλύτερη" δηλώνει στην Ιndependent ο Άλαν Χάμπαρντ

Η “Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν η καλύτερη”, λέει σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο αθλητικογράφος της “Independent”, Αλαν Χάμπαρντ, ο οποίος έχει καλύψει 10 Ολυμπιάδες και τόνισε πως το 2004 έζησε το “γνήσιο το αυθεντικό ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο και δεν βρίσκει στο Λονδίνο”.

Για “πόλεμο” από τις εφημερίδες του Μέρντοχ κάνει λόγο ο έμπειρος δημοσιογράφος.


Μιλώντας στο “Έθνος της Κυριακής” ο Χάμπαρντ χαρακτηρίζει τη διοργάνωση της Ελλάδας άψογη», χωρίς προβλήματα στις συγκοινωνίες όπως στο Λονδίνο, με άψογη εξυπηρέτηση δημοσιογράφων και με διακριτική και αποτελεσματική ασφάλεια και όχι σαν αυτή του Λονδίνου, που μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη.


«Εχουμε περισσότερους Βρετανούς στρατιώτες στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων από ό,τι στο Αφγανιστάν», λέει χαρακτηριστικά.


Οκτώ, όμως, χρόνια πριν, η κατάσταση που περιέγραφε ο διεθνής και δη ο βρετανικός Τύπος ήταν εντελώς διαφορετική. Με υστερική σχεδόν διάθεση, δημοσίευε καθημερινά διάφορα καταστροφολογικά σενάρια κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές για ανεπάρκεια και για μέτρα «αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που οι Ελληνες πληρώνουν πολύ ακριβά».


Το μεγάλο όμως... σόου έδωσε η ρεπόρτερ των «Times», Λόρα Πικ, η οποία εισήλθε -πριν από τους αγώνες, τον Μάιο- μαζί με τον φωτογράφο, Πολ Ρότζερς, χωρίς πάσο στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και έγραψε μια «ωραία» ιστορία για τα ελλιπή ασφαλιστικά μέτρα του σταδίου. Η «Mirror» πάλι δημοσίευσε μια πιο περιπετειώδη ιστορία, με πρωταγωνιστή δημοσιογράφο της, που προσελήφθη ως οδηγός ανελκυστήρα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στη συνέχεια κατάφερε να τοποθετήσει τρεις «υποτιθέμενες» βόμβες.


«Οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες κατασκεύαζαν εντυπωσιακές ιστορίες, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας και για λόγους κυκλοφορίας», λέει. «Το συγκρότημα του Μέρντοχ», συνεχίζει, «είχε νομίζω και προσωπικούς λόγους να δημοσιεύει αρνητικές ιστορίες για την Ελλάδα».


Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει τότε με σχετικό της άρθρο, η ανταποκρίτρια της «Guardian» στην Αθήνα, Ελενα Σμιθ, στο οποίο ισχυριζόταν ότι ο βαρόνος του Τύπου είχε κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα με αιχμή τα ολυμπιακά έργα και την ασφάλεια.


Σύμφωνα με τη Σμιθ, ο Μέρντοχ είχε προηγούμενα με την Ελλάδα, επειδή Ελληνες δικηγόροι είχαν ασκήσει εναντίον του αγωγές για συκοφαντικά δημοσιεύματα σχετικά με τη δίκη που είχε γίνει λίγους μήνες πριν από τους Αγώνες στην Καλαμάτα για τους Βρετανούς που είχαν συλληφθεί το 2001 με την κατηγορία της κατασκοπείας.


Εμπάθεια


Ως χαρακτηριστικό της εμπάθειας Μέρντοχ, η Σμιθ επισήμανε ότι «Times» και «Sun», οι ναυαρχίδες του ομίλου του στη Βρετανία, είχαν δημοσιεύσει 45 θέματα για τους Ολυμπιακούς, σχεδόν όλα αρνητικά.


Τελικά, όμως οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και όπως μας λέει ο κύριος Χάμπαρντ: «Στο τέλος, φυσικά, όλοι οι επικριτές της Αθήνας δεν είχαν τι να πουν, ορισμένοι από αυτούς νομίζω ότι απολογήθηκαν και δημόσια».


 




Τμήμα ειδήσεων defencenet