28/4/10

Περικοπές σε συντάξεις και μισθούς από το ΔΝΤ

Τα πρώτα σκληρά δείγματα γραφής έδωσαν ΔΝΤ και Ε.Ε. σε σχέση με τις αξιώσεις που έχουν από τη χώρα μας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με τον υπουργό, μάς υποδεικνύουν κατάργηση και του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης μείωση του κατώτατου μισθού (σήμερα είναι στα 780 ευρώ) και αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν επί της ουσίας «οικονομική σφαγή» στον ιδιωτικό τομέα.

Ζήτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπερδιπλάσια μέτρα από αυτά που ελήφθησαν στον δημόσιο τομέα.

Ζήτησαν αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων, κατάργηση του 14ου αλλά και του 13ου μισθού και -άκουσον άκουσον- μείωση του κατώτατου μισθού, που σήμερα ανέρχεται στο «υπερβολικό» ποσό των 780 ευρώ.

Ο υπουργός αποσαφήνισε πως το Υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο σε τέτοιες επιλογές, καθώς η κατάργηση των επιπλέον δύο μισθών θα είναι μια απολύτως καταστροφική επιλογή για τους εργαζομένους, την αγορά, και τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημειώνοντας πως κάθε μισθός σημαίνει για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης 2 δισ. ευρώ.

Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε πως ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ΕΕ και στις συστάσεις πολιτικής που έδωσε το Εcοfιn με την απόφασή του της 16ης Φεβρουαρίου, καθώς οι προωθούμενες παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν με βάση τα όσα υπάρχουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου 17 χώρες άλλαξαν το σύστημά τους.


O κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει μονόδρομο την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις ακόμη και για στελέχη της κυβέρνησης, λέγοντας πως επικρατούσε αμφισημία και έλλειψη προσήλωσης στη στοχοθεσία της χώρας.

Ριζικές ανατροπές στο εργασιακό αλλά και το ασφαλιστικό καθεστώς ζητούν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με τα εργατικά συνδικάτα να ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα και της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Oπως προκύπτει από τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπρόσωπους της «τρόικας»- μετά μάλιστα και από την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης- ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική πλευρά για:

Ανατροπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση του θεσμού του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας).

Περικοπή της αποζημίωσης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα.

Περικοπές στα δώρα-επιδόματα Πάσχα, αδείας, Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα.

Κατάργηση του ποσοστού των απολύσεων του 2% μηνιαίως.

Αμεσες ανατροπές με μειώσεις συντάξεων και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων.

Αμεση εφαρμογή του νέου πακέτου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πάντως, φέρνει εντός του Μαΐου το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με ριζικές ανατροπές στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας ενώ είναι πιθανόν τα σχετικά μέτρα να επισπευσθούν.

Οι συντάξεις
Εκτός από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (από το 2018) αλλά και τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013, το υπουργείο έχει καταλήξει στις παρακάτω 5 αλλαγές στο Ασφαλιστικό:

1 Από τον Σεπτέμβριο και όχι από τον Νοέμβριο, όπως είχε προαναγγείλει αρχικά, θα αρχίσει η παρακράτηση στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%. 2 Από το 2013 θα υπολογίζονται (χαμηλότερα) οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αλλά και σε άλλα Ταμεία. Οι συντάξεις για το τμήμα ασφάλισης που διανύεται από την 1/1/2013 και μετά θα υπολογίζονται με συντελεστή 2% ετησίως (αντί του 3%-3,5% σήμερα, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις).

3 Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε η επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά το 20% της κύριας.

4 Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (με τον Νόμο Πετραλιά) και είναι 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από τα 65 οι άνδρες και πριν από τα 60 οι γυναίκες). 5 Από φέτος προβλέπεται η μείωση κατά 3%8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500

ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και η επιβολή ενιαίας ποινής στους συνταξιούχους που απασχολούνται (αναστολή της καταβολής της σύνταξης αν είναι κάτω από τα 55 και μείωση για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, για ποσά πάνω από τα 730 ευρώ, όπως ήδη ισχύει για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και δεν απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος είπε επίσης πως στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί το θέμα της περικοπής του 14ου μισθού, ωστόσο διευκρίνισε πως το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο καθώς θα έφερνε μεγάλες απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Θα είναι όμως καταστροφικό και για τα Ταμεία» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ανδρέας Λοβέρδος

Κύριε υπουργέ, τελικώς η κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Ηταν μονόδρομος;


Η προσφυγή στον μηχανισμό ήταν προσφυγή διάσωσης της πατρίδας. Η συνεπής εφαρμογή του μηχανισμού όπως και η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και όλων των πρόσθετων μέτρων είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ελλάδας.


Πολλοί, ακόμη και από την κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι δαιμονοποιήθηκε ο μηχανισμός και χάθηκε πολύτιμος χρόνος...

Στην αρχή, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, επιχειρήθηκε από πολιτικούς και δημοσιογράφους να δαιμονοποιηθεί η επιτήρηση της Ε.Ε., που βασιζόταν και ρυθμιζόταν από τη Συνθήκη της Ε.Ε. Πολλοί μιλούσαν υποτιμητικά ή και εχθρικά για την επιτήρηση, άλλοι δεν την έπαιρναν στα σοβαρά και πάντως επικρατούσε αμφισημία και διαπιστωνόταν έλλειψη προσήλωσης στη στοχοθεσία που είχε ανάγκη η χώρα. Η δυνατότητα να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς, δυστυχώς χάθηκε. Τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι ο μηχανισμός στήριξης που αποφασίστηκε στις 25 Μαρτίου από την Ε.Ε. Μηχανισμός κατά τα 2/3 ευρωπαϊκός και κατά το 1/3 του ΔΝΤ. Η λειτουργία αυτού του μηχανισμού και η εκ μέρους μας εφαρμογή όλων των υποχρεώσεών μας πρέπει να γίνει με όρους σωτηρίας της πατρίδας και κυρίως εμείς που έχουμε κυβερνητική ευθύνη πρέπει να αγωνιστούμε με αυταπάρνηση. Προσωπικώς δεν μπορώ να δω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα αν χαθεί και αυτή η δυνατότητα. Χωρίς να κινδυνολογώ, πιστεύω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία.


Εσείς πάντως σε αυτή την κατεύθυνση έχετε μιλήσει από την αρχή της κυβερνητικής θητείας...


Ναι, γιατί είχα συνείδηση των προβλημάτων ήδη από τον καιρό της αντιπολίτευσης. Θέλω να μου επιτρέψετε να μνημονεύσω δύο φράσεις από ομιλία μου στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2008: «Η χώρα θα χρειαστεί χρήματα και δεν θα τα βρίσκει. Δεν θα τα βρίσκει γιατί δεν θα μπορεί να δανειστεί, δεδομένου ότι θα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Και ενδεχομένως αν δανειστεί- χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ- στην πορεία θα υποστούμε μορφές επιτροπείας».


Αυτές τις ημέρες η Ε.Ε. αξιολογεί και τους άξονες των προτάσεών σας για το Ασφαλιστικό. Πιστεύετε ότι θα περάσετε το τεστ της Ευρώπης;
Ναι. Το ασφαλιστικό σύστημα που οργανώνουμε ανταποκρίνεται στα κριτήρια της Ε.Ε. και στις συστάσεις πολιτικής που έδωσε το ΕCΟFΙΝ με την απόφασή του, της 16ης Φεβρουαρίου. Επειδή κάποιοι μάς κατηγορούν αδίκως ότι οι Βρυξέλλες μάς υπαγορεύουν λύσεις, τους παρακαλώ να διαβάσουν τις προτάσεις μου στον Κοινωνικό Διάλογο για το Ασφαλιστικό, της 8ης Δεκεμβρίου 2009, όπου εισηγήθηκα τα όσα κάνουμε σήμερα. Η σύμπτωση με την Ε.Ε. προκύπτει, γιατί τα ευρωπαϊκά πρότυπα επίλυσης του Ασφαλιστικού είναι μόνο 2 ή έστω 2,5!!! Δεν ανακαλύψαμε, λοιπόν, τον ηλεκτρισμό, αλλά συναρμολογήσαμε ένα νέο σύστημα με βάση τα όσα υπάρχουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου 17 χώρες άλλαξαν το σύστημά τους. Ζήτησα από τον κ. Πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό να το παρουσιάσω το συντομότερο δυνατό σε επίσημη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
www.tanea.gr