22/7/11

Οργανώστε τέλεια το χρόνο σας με την τεχνική Pomodoro!

Οργανώστε τέλεια το χρόνο σας με την τεχνική Pomodoro!

Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία σε οποιοδήποτε τομέα. Η τεχνική Pomodoro είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης του χρόνου που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Στο παρόν άθρο θα σας δείξουμε πως να εφαρμόσετε την τεχνική αυτή, με τη βοήθεια ενός προγράμματος στον υπολογιστή σας, ώστε να γίνετε πιο αποδοτικοί από ποτέ!
Η τεχνική Pomodoro λειτουργεί ως εξής:
  • Επιλέγετε μια εργασία η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρόνο
  • Ρυθμίζετε ένα χρονόμετρο με αντίστροφη μέτρηση στα 25 λεπτά
  • Εργάζεστε αποκλειστικά στο task που έχετε επιλέξει μέχρι να τελειώσει ο χρόνος
  • Μόλις το χρονόμετρο χτυπήσει, κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα (γύρω στα 5 λεπτά)
  • Βάζετε ξανά το χρονόμετρο στα 25 λεπτά και συνεχίζετε την εργασία σας.
  • Επαναλαμβάνετε μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία. Κάθε τέσσερα pomodoros, κάνετε ένα μεγαλύτερο διάλειμα (15-20 λεπτά)
Υπάρχουν αρκετές επιλογές προγραμμάτων για να εφαρμόσετε την τεχνική στον υπολογιστή σας.
Windows 7
Αν το λειτουργικό σας σύστημα είναι Windows 7, η ιδανική λύση είναι το Pomodo7o. Είναι ένα εξαιρετικά απλό open source προγραμματάκι το οποίο θα βρείτε δωρεάν εδώ https://github.com/jonfuller/pomodo7o.
pomodo7o
Όταν το ανοίγετε, το χρονόμετρο ξεκινάει στα 25 λεπτά (την προεπιλογή της τεχνικής) και εμφανίζει στην taskbar το πέρασμα του χρόνου.
poromodo-win7-taskbar
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί χρώματα για να σας δείξει την πάροδο του χρόνου. Ξεκινάει από πράσινο, μετά τα 15 λεπτά γίνεται κίτρινο και καταλήγει σε κόκκινο λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος
poromodo-technique
Στη συνέχεια, αυτόματα, μετράει και τα 5 λεπτά του διαλείμματος, επίσης δείχνοντας στην taskbar την πάροδο του χρόνου.
Δυστυχώς, η εφαρμογή αυτή είναι αποκλειστικά για τα Windows 7.
Windows XP - Vista
Μια καλή λύση για τις άλλες εκδόσεις των windows είναι το Pomodairo, μία εφαρμογή για το Adobe Air.
pomodairo
Για να την τρέξετε θα πρέπει να εγκαταστήσετε το δωρεάν Adobe Air Runtime (http://get.adobe.com/air/) και στη συνέχεια να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Pomodairo.air
Linux
Οι χρήστες Linux θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν τη μπάρα Docky στο σύστημά τους, που είναι τμήμα του Gnome Do (σε αυτή τη σελίδα http://do.davebsd.com/download.shtml θα βρείτε οδηγίες για την εγκατάσταση του Gnome Do στις δημοφιλέστερες διανομές linux και σε αυτή τη σελίδα http://do.davebsd.com/wiki/Docky θα βρείτε οδηγίες για το πώς να ενεργοποιήσετε το Docky)
Selection_002
Στα settings του Docky θα βρείτε να προσθέσετε το Timer Docklet. Έχοντας το δείκτη του mouse πάνω από το Timer Docklet, με το mouse wheel αλλάζετε το χρόνο (κρατήστε πατημένο το shift για να αλλάζετε κατ' ευθείαν τα λεπτά).
Δημιουργήστε ένα timer των 25 λεπτών και ένα των 5 λεπτών και θα είστε κομπλέ. Απλά, θυμηθείτε, όταν τελειώσει ο χρόνος μην κάνετε αριστερό click στο timer, γιατί θα εξαφανιστεί και θα πρέπει να το ξαναφτιάξετε. Κάντε δεξί κλικ->Reset Timer.













http://www.pcsteps.gr/tutorials/windows/1198-get-work-done-using-pomodoro-technique#ixzz1SMH9pq4i