11/11/12

Η ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Aπό τον Νοέμβριο του 2009 ξεκίνησε η σταδιακή αποχώρηση των ξένων επενδυτικών οίκων από το ελληνικό Χρηματιστήριο, που συνοδεύθηκε από το κλείσιμο dealing rooms στην Αθήνα και κορυφώθηκε ωέναν χρόνο αργότερα με την ακύρωση της παρακολούθησης μετοχών του Ftse 20.

 Ο δημοσιονομικός εφιάλτης στη χώρα που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά έχει απομακρύνει τουλάχιστον 50 ξένα funds που παρακολουθούσαν το Χ.Α., γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στα δύο φετινά road shows, σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Την πιο ενεργό παρουσία στην Ελλάδα μέχρι και τον Νοέμβριο του 2009, από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους, είχαν οι εξής: UBS, Citigroup, Nomura, Merrill Lynch, Keefe Bruyette&Woods, Credit Suisse, Goldman Sachs, Deutchse Bank, Natixis Securities, CA Chevreux και Morgan Stanley. Αντιθέτως, τα πιο γνωστά hedge funds που έχουν σταματήσει να παρακολουθούν την Eλλάδα είναι: Ba Pension Fund, Amber Capital, Adelphi Capital, Auerbach Grayson&Company, Brevan Howard, Fideraum Asset Μanagement, Gartmore, Pensato Capita, Tiaa Cref, Henderson, River&Mercantile κ.ά. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου εμφανίσθηκαν η Goldman Sachs, η UBS και η JP Morgan με εντολές αγορών για τις 4 μεγαλύτερες τραπεζικές μετοχές, αλλά και στους τίτλους του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ των Ελληνικών Πετρελαίων και της Coca-Cola Hellenic. 

Ρίσκο τo υψηλό επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αρνητικό παράγοντα για να προσελκυσθούν οι ξένοι επενδυτές στο Χ.Α. Μπορεί το Χρηματιστήριο να διαθέτει 20 - 25 εισηγμένες με καλή διεθνή παρουσία, όμως οι δημοσιονομικοί κραδασμοί δεν επιτρέπουν στα ξένα funds να επαναφέρουν στις οθόνες των υπολογιστών τους την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι και το 2010, που κορυφώνεται η ύφεση στην Ελλάδα, είχαν παρουσία στο Χ.Α. περισσότερα από 200 hedge funds, που εκπροσωπούσαν περίπου 120 διεθνή επενδυτικά «σπίτια». 

Στην τετραετία 2004-2007 οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν στο Χ.Α. περισσότερα από 17 δισ. ευρώ, ενώ την τετραετία 2009-2012 έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Ακόμα και σήμερα, παρά τις ρευστοποιήσεις, οι ξένοι επενδυτές διατηρούν τον έλεγχο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς τις έχουν αποκτήσει σε ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις την περίοδο 2008-2009. Οπως είναι γνωστό, οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι και κυρίως οι μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές ήταν από τους πρώτους που έχουν αποεπενδύσει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αν και από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού έχουν εμφανιστεί διακριτικά κάποιες εντολές αγορών. Ράλι Μάλιστα, δεν είναι λίγοι στην αγορά εκείνοι που αποδίδουν το ράλι του Χ.Α. τον Σεπτέμβριο σε φρέσκα κεφάλαια της Goldman Sachs, κυρίως προς τις τράπεζες. Πάντως, είναι γνωστό ότι στην αγορά μας δραστηριοποιούνται μικρότερα funds, τα οποία, ωστόσο, είναι πολύ μεγάλα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και διαχειρίζονται κεφάλαια της τάξης των 5-10 δισ. ευρώ το καθένα.

 Ο στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι να επαναπροσελκύσουν τα ξένα funds για κλάδους που παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τους κλάδους ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκά, διαχείριση αποβλήτων), ακινήτων, υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες), τουρισμού, γεωργίας και μεταποίησης. 

Σύμφωνα μάλιστα με το σχέδιο νόμου που έχει προωθήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει ιδιαίτερη μνεία για τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού υψηλού ρίσκου, τα λεγόμενα «risk return asymmetry funds», τα οποία επιθυμούν να επενδύσουν στο Χ.Α. Τα μερίδια αυτών των κεφαλαίων -αναφέρεται στο ν/σ που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών- θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Μέσω αυτών των επενδυτικών σχημάτων, θα μεταφερθούν πόροι από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα. 



Ρεπορτάζ : Ανέστης Ντόκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)