14/11/12

Αύριο ανακοινώνονται οι αλλαγές στην κινεζική ηγεσία

Οι 2.307 αντιπρόσωποι στο 18ο Συνέδριο του Κ.Κ Κίνας επέλεξαν το πρωί, σε σύνοδο κκελεισμένων των θυρών τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που «θα καθοδηγήσει το Κόμμα και την Κίνα», ως το επόμενο συνέδριο.

Την είδηση για το κλείσιμο των εργασιών του 18ου Συνεδρίου ανακοίνωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχούα, που συμπλήρωσε ότι του "πρεζίντιουμ" προήδρευσε ο Χου Ζιντάο. Τα ονόματα της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού ΚΚ, θα ανακοινωθούν αύριο, σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το νέο Πολίτμπιρο, του οποίου τα ονόματα των επιλεγέντων, δεν έγιναν γνωστά.

Εκείνο που διέρρευσε στον κινεζικό Τύπο, είναι πως επελέγησαν 205 από τους 224 υποψήφιους. Κάτι που σημαίνει ότι το 9,3% δεν εξελέγη. Άγνωστο παραμένει ακόμα, αν ο Χου Ζιντάο θα παραδώσει τα ηνία της εξουσίας στον αντιπρόεδρο Χι Τζινπίνγκ, καθώς αναλαμβάνει η πέμπτη γενιά της κινεζικής ηγεσίας και με νέα στρατιωτική ηγεσία. Εφτά είναι τα νέα μέλη στην 11μελή Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή.


Αίνιγμα εξακολουθεί να είναι στο Πεκίνο, κατά πόσον ο Χου θα παραδώσει την εξουσία στον Σι, ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του Ζιανγκ Ζεμίν και θα παραμείνει στην εξουσία για άλλα δύο χρόνια. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στον Σι, που περιμένει να αναλάβει από αύριο την εξουσία.



Κώστας Μπετινάκης

πηγη:zougla.gr