9/11/12

Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές στον κόσμο

Γειτονιές με συμμορίες ναρκωτικών, θρησκευτικές και ρατσιστικές ομάδες αλλά και με κατοίκους που ζουν στα όρια της φτώχιας, παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο βίας και εξαθλίωσης. Γκέτο με ιδιαίτερη… προτίμηση στα όπλα και στους καβγάδες, στις δολοφονίες και στις κλοπές. Τρομακτικοί και απλησίαστοι χώροι για κατοίκους και επισκέπτες, οι 10 πιο επικίνδυνες γειτονιές στον κόσμο αποτελούν χωρίς υπερβολή το… φόβο και τον τρόμο για όλους.

10. Dora, Βαγδάτη, Ιράκ
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
«Κυψέλη» της τρομοκρατίας αλλά και «σκηνή» έντονης θρησκευτικής βίας. Το 2003 έγινε μια πρώτη βάση για την Αλ Κάιντα, ενώ ήταν η περιοχή μαχών μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ανταρτών. Τα τελευταία χρόνια, οι καθημερινές θρησκευτικές συγκρούσεις έχουν τροφοδοτήσει περαιτέρω βίαιες εκδηλώσεις. Οι χριστιανοί που ζούσαν εκεί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να χάσουν τη ζωή τους, ενώ το Νοέμβριο του 2010 έγινε μια προσπάθεια εκκαθάρισης. Παρόλα αυτά, αν και κατεαστραμμένη πλέον από τον πόλεμο, η γειτονιά αυτή πρέπει σίγουρα να αποφευχθεί.

9. Chamelecón, San Pedro Sula, Ονδούρα
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Η πόλη San Pedro Sula στην Ονδούρα μαστίζεται από τα ναρκωτικά και το έγκλημα, ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστάδολοφονιών στον κόσμο. Τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα έχουν γίνει ακόμη πιο έντονα, λόγω των εμπόρων ναρκωτικών του Μεξικού, για τον καθορισμό των ισχυροτέρων στα κανάλια της διανομής. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το 80% του εμπορίου κοκαΐνης από τη Νότια προς τη Βόρεια Αμερική διοχετεύεται μέσω του San Pedro Sula. Με τη φτώχεια, τη διακίνηση των ναρκωτικών αλλά και τη βία να επικρατούν, η περιοχή Chamelecón είναι διαβόητη, ενώ οι λίγοι κάτοικοι ζουν σε παράγκες.

8. Petare, Καράκας, Βενεζουέλα
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Το Καράκας είναι μια μητρόπολη που μαστίζεται από συμμορίες, οργανωμένο έγκλημα αλλά και πολλές δολοφονίες. Ένοπλες ληστείες, απαγωγές και σκοτωμοί είναι καθημερινά φαινόμενα, χάρη στην κακή αστυνόμευση, στη διαφθορά αλλά στο μεγάλο αριθμό παράνομων όπλων. Η γειτονιά Petare είναι γνωστή ως μία από τις πιο βίαιες περιοχές της πόλης. Η παραγκούπολη, που ξεκίνησε ως τόπος κατοικίας των εργαζομένων στην κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου στην πόλη, σύντομα, καταλήφθηκε από ταραξίες και συμμορίες. Δύο και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι υποφέρουν από τη βία, την υπανάπτυξη, την έλλειψη υποδομών αλλά και το συνωστισμό, ενώ 3-4 άτομα σκοτώνονται εδώ κάθε μέρα.

7. East St. Louis, Ιλινόις, ΗΠΑ
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Σύμφωνα με το FBI, το East St. Louis στο Ιλινόις έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στην Αμερική. Ο συνδυασμός αυτής της επικίνδυνης φήμης ανάγκασε τους περισσότερους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη συνοικία στις αρχέςτου 1970, ενώ σήμερα η ζουν εκεί περίπου 27.000 άτομα. Φυλετικές εντάσεις, βία σε όλες τις μορφές αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του υποκόσμου συγκεντρώνεται εδώ, σε κακόφημα μαγαζιά και υπόγεια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη δεκαετία του 1950 η περιοχή ήταν δημοφιλής για την ακμάζουσα τζαζ και μπλουζ σκηνή, «παράγοντας» θρύλους όπως οι Miles Davis, Ike και Tina Turner.

6. Iztapalapa, Mexico City, Μεξικό
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Το Mexico City έχει δικαιολογημένα τη φήμη μιας από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για τις γυναίκες. Το 1999, ο βιασμός και η ενδοοικογενειακή βία ήταν στις πρώτες θέσεις των βασικών αιτιών «νοσηρότητας και θνησιμότητας». Η Iztapalapa είναι μια γειτονιά με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και βίας κατά των γυναικών – με σχεδόν 200 βιασμούς και 5.000 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας να αναφέρονται στις Αρχές μόνο το 2010. Εκτός από την εγχώρια εγκληματικότητα, η περιοχή πλήττεται επίσης από τα προβλήματα που σχετίζονται με τις συμμορίες, με διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες και δολοφονίες.

5. Spanish Town, Τζαμάικα
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Στατιστικά είναι η πιο «βίαιη» περιοχή στη Τζαμάικα. Έως τα μέσα του 2010, περισσότερες από 138 δολοφονίες είχαν ήδη καταγραφεί σε αυτή την ιστορική κοινότητα και στις γύρω περιοχές – και για έναν μικρό πληθυσμό (μόλις πάνω από 160.000), αυτό είναι ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό. Οι περισσότερες δολοφονίες αποδίδονται σε συμμορίες και σχετίζονται κυρίως με τη φτώχεια που επικρατεί στην περιοχή, αφού το έγκλημα είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι νέοι άνδρες να κερδίσουν τα προς το ζην.

4. Ciudad Bolivar, Μπογκοτά, Κολομβία
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Η γειτονιά Ciudad Bolívar στα περίχωρα της Μπογκοτά κατοικείται κυρίως από αγρότες που έχουν μετακινηθεί από την ύπαιθρο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι πολύ φτωχοί για να πληρώσουν ενοίκιο σε κάποιο σπίτι, έχουν φτιάξει μόνοι τους πρόχειρες κατασκευές, ελλείψει κατάλληλων υποδομών, βέβαια. Οι συνθήκες  «παραγκούπολης» στις οποίες ζουν οδήγησε στην ανάπτυξη της βίας και της εγκληματικότητας, με διάφορες συμμορίες να εξουσιάζουν την περιοχή.

3. La Perla, Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Η La Perla ήταν το 19ο αιώνα βιομηχανική περιοχή και τόπος κατοικίας εργατών και γεωργών, για να καταλήξει να γίνει στο πέρασμα του χρόνου μια παραγκούπολη, ένα πυκνό «κουβάρι» σπιτιών αλλά και ένα τεράστιο «παζάρι» πώλησης ναρκωτικών.

2. Nyanga, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Ο Δήμος της Nyanga είναι από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στη Νότια Αφρική, με υψηλά ποσοστά βίας, εγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών, που οφείλονται κυρίως στην ολοένα και αυξανόμενη ανεργία, στην κατάχρηση αλκοόλ αλλά και στον αναλφαβητισμό των κατοίκων. Το AIDS είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή, όπου καταγράφονται καθημερινά αρκετές δολοφονίες και «πολεμικές» συγκρούσεις.

1. Cité Soleil, Port-Au-Prince, Αϊτή
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Το Port-Au-Prince είναι η πρωτεύουσα της Αϊτής, πλήρης εγκληματικότητας και βίας, ιδιαίτερα στον απόηχο του σεισμού του 2010, που κατέστρεψε την περιοχή. Από όλες τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, η γειτονιά Cité Soleil θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο, που μαστίζεται από μεγάλη ανεργία, διαθέτει υποτυπώδεις εγκαταστάσεις, ενώ είναι μόνιμο το πρόβλημα των συμμοριών. Η φτώχεια ανάγκασε πολλούς κατοίκους να κλέψουν για να επιβιώσουν, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η τοπική «λιχουδιά» περιγράφεται ως… μπισκότα από λάσπη!

Bonus: Complexo do Alemao, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
perierga.gr- Οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου
Διεφθαρμένες Αρχές και συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών ελέγχουν μεγάλο μέρος της πόλης, ενώ η φαβέλα Complexo do Alemao διακρίνεται για το βίαιο έγκλημα. Η περιοχή έχει συνδεθεί με το εμπόριο ναρκωτικών από το 1980 και, πριν από το 2010, ήταν συχνά «σκηνή» επικίνδυνων μαχών μεταξύ αστυνομικών και συμμοριών. Πριν από δύο χρόνια, έγινε μια προσπάθεια εκκαθάρισης από την αστυνομία, εξαιτίας και του επερχόμενου FIFA World Cup 2014, όμως τα πράγματα δεν έδειξαν να καλυτερεύουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι 1.800 αστυνομικοί περιπολούν διαρκώς στην περιοχή.

perierga.gr