24/5/10

Τα χρυσόψαρα φοβούνται τον εαυτό τους


Όποιος έχει ή είχε ποτέ του χρυσόψαρα μπορεί να έχει παρατηρήσει πως όταν ακουμπούν στο “τείχος” της γυάλας τους κουνιούνται με μανία πέρα δώθε. Ε, οι βιολόγοι ανακάλυψαν πως απλώς τρομάζουν με την αντανάκλαση του εαυτού τους και προσπαθούν να επιτεθούν!


Ερευνητές του Stanford University συνέκριναν την συμπεριφορά και την εγκεφαλική δραστηριότητα των χρυσόψαρων όταν αυτά ακουμπούν στον “καθρέφτη” της γυάλας με την αντίστοιχη συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται μαζί με ένα άλλο χρυσόψαρο ίδιων διαστάσεων.

Η ομάδα ανακάλυψαν ότι η αντανάκλαση του εαυτού τους και ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτουν ότι κάνει τις ίδιες κινήσεις που κάνουν κι αυτοί!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι τα χρυσόψαρα είναι πολύ πιο έξυπνα από όσο νομίζαμε και ότι ο εγκέφαλος τους λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως στους ανθρώπους.

“Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνουν” λέει η επικεφαλής της έρευνας Τζούλι Ντεζαρντίν.“Αλλά αυτό δείχνει ότι ίσως τα ψάρια έχουν περισσότερη νοημοσύνη από όσο νομίζαμε. Η εμπειρία της αντανάκλασης είχε επίπτωση στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα και αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλος τους μπορεί να σκεφτεί”.

www.cosmo.gr