25/9/10

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από τις εκλογές που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2000, στις εκλογές για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), ηττήθηκε από το Βόισλαβ Κοστούνιτσα, υποψήφιο της Ενωμένης Αντιπολίτευσης (DOS).
Ο Κοστούνιτσα, λαμβάνοντας το 50,24% των ψήφων, έναντι 37% που έλαβε ο Μιλόσεβιτς, αναδείχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο.

Οι Σοσιαλιστές αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό που έλαβε ο Κοστούνιτσα δεν ξεπέρασε το 50% και συνεπώς θα πρέπει να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Η Ενωμένη Αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Ζόραν Τζίντζιτς, οργάνωσε κινητοποιήσεις, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας, ζητώντας από τον Μιλόσεβιτς να παραδώσει την εξουσία.

Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων αυτών ήταν η εξέγερση της 5ης Οκτωβρίου όταν, στο Βελιγράδι, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που ζητούσαν την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία.

Ακολούθησαν συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα, πυρπόλησαν, το κτίριο της βουλής, της δημόσιας τηλεόρασης και έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης.

O Μιλόσεβιτς, μετά την άρνηση της ηγεσίας του στρατού να ικανοποιήσει το αίτημα του για χρήση ένοπλης βίας κατά των διαδηλωτών, αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ήττα του και παρέδωσε την εξουσία.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 11 Μαρτίου του 2006, στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου δικάζονταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ