6/9/10

Χιλή: Ξεκίνησε η διάνοιξη δεύτερου πηγαδιού στο ορυχείο Σαν Χοσέ

Ξεκίνησε χθες η επιχείρηση διάνοιξης ενός δεύτερου πηγαδιού με ένα νέο γεωτρύπανο στο ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής όπως βρίσκονται παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων, εδώ και ένα μήνα 33 μεταλλωρύχοι.


Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των μεταλλωρύχων διοργάνωσαν μία τελετή, καθώς χθες, Κυριακή, συμπληρώθηκε ένας μήνας από την κατάρρευση του ορυχείου.

Όπως αναφέρει το BBC, με σφυρίχτρες και κόρνες στα χέρια και με 33 σημαίες, όσες και οι παγιδευμένοι εργάτες, οι συγγενείς τους φώναζαν δυνατά τα ονόματα των μεταλλωρύχων, συνοδεύοντάς τα με τη λέξη «Viva».

«Το σχέδιο Β άρχισε να εφαρμόζεται», τόνισε ο υπουργός Ορυχείων Λορενς Κολμπόρνε, σε συνέντευξη Τύπου κοντά στο μεταλλωρυχείο στην έρημο της Ατακάμα της βόρειας Χιλής.

Το νέο γεωτρύπανο, με την ονομασία Τ-130 άρχισε να σκάβει μια κάθετη στοά, παράλληλα με αυτήν, μήκους 67 μέτρων, που είχε ανοίξει το πρώτο στο πλαίσιο του σχεδίου Α.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μεταλλωρύχοι θα μπορέσουν να βγουν από το ορυχείο στις αρχές Δεκεμβρίου ή «στις αρχές Νοεμβρίου αν επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις».

Το T-130 θα συνεχίσει το πηγάδι που υπάρχει ώστε να φτάσει σε μια στοά την οποία μπορούν να προσεγγίσουν οι παγιδευμένοι εργάτες. Η επιχείρηση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Όπως προκύπτει από έγγραφο των συνεργείων διάσωσης, υπάρχει και σχέδιο Γ, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα μέσα σε δύο μήνες ενός πηγαδιού μήκους 597 μέτρων μέχρι μια πλατφόρμα στην οποία έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν οι 33 άντρες.

Για την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού απαιτείται γεωτρύπανο που χρησιμοποιείται στην πετρελαιοβιομηχανία και αυτό για να εγκατασταθεί χρειάζεται επιφάνεια μήκους 100 μέτρων και πλάτους 80.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι μεταλλωρύχοι θα φτάσουν στην επιφάνεια μέσα σε ένα κουβούκλιο μήκους 2 ως 2,5 μέτρα και διαμέτρου 55 ως 60 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς υπάρχουν κίνδυνοι εξαιτίας του όγκου των βράχων, αλλά με δεδομένα τα τρία σχέδια «υπάρχει εύλογη βεβαιότητα για την επιτυχία» της επιχείρησης.