25/8/11

Ενιαίο μισθολόγιο: Μέχρι και 1100 Ευρώ λιγότερα ετησίως


Αν και αρχικά η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι θα ήταν μέσα στα θέματα που θα ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, τελικά θα συζητηθεί το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ενδεικτικό και αυτό της δυστοκίας που υπάρχει.

Ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας έχουν θέσει επί τάπητος όλα τα σενάρια, τα οποία αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές ανατροπές στα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία».

Η κατάργηση του συνόλου των επιδομάτων, παρά το γεγονός ότι ένα μέρος τους θα ενσωματωθεί στους βασικούς μισθούς, θα οδηγήσει σε ετήσιες απώλειες που θα κυμαίνονται κατά μέσον όρο από 550 έως 1.100 ευρώ. Στο 6%-10% θα κυμανθούν μεσοσταθμικά οι μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα καταγράψουν τις μικρότερες ενσωματώσεις επιδομάτων στους βασικούς μισθούς, αφού με το νέο μισθολόγιο θα αυξηθεί ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 3,37% και κατά 9,77% των εργαζομένων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Σε βάθος επταετίας, οπότε και θα εξανεμιστεί το σύνολο των υψηλών επιδομάτων που λαμβάνουν κυρίως οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, θα καταγράψουν συνολικές απώλειες που αναμένεται να κυμανθούν από 30%-40%. Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφει το τελικό σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο που συζητάνε σήμερα οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και αναμένεται να εγκρίνουν, εκτός απροόπτου.


Μισθολογικές ανατροπές

Στο νέο βαθμολόγιο θεσμοθετούνται 6 βαθμοί, 4 μισθολογικά κλιμάκια μεταξύ των βαθμών που θα αποδίδουν ωριμάνσεις ανά διετία εάν ο υπάλληλος πιάσει το 50% του ετήσιου παραγωγικού στόχου που θα προσδιοριστεί για τον ίδιο και την υπηρεσία, ενώ οι αυξήσεις θα αντιστοιχούν στο 2% του βασικού μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Η αρχιτεκτονική του νέου μισθολογίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας περιλαμβάνει τη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα, την ουσιαστική αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων ετησίως, καθώς και την ιδιαίτερη βαρύτητα που θα δοθεί στις σπουδές σε σχέση με την προϋπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό το νέο βαθμολόγιο θα επιφέρει σημαντικές ανατροπές στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφού όλοι οι υπάλληλοι θα επανακαταταγούν σε βαθμό με βάση τη διάρθρωση της νέας εξαβάθμιας βαθμολογικής κλίμακας. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων να καταταγεί σε χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που κατέχει με το σημερινό σύστημα και να δει τις αποδοχές του να μειώνονται αναλόγως. Αντίστοιχα υπάλληλοι που είχαν τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουν θέση ευθύνης με το υπάρχον σύστημα θα χρειάζονται μερικά χρόνια ακόμα με το νέο βαθμολόγιο προκειμένου να αξιολογηθούν για τη θέση προϊσταμένου.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης