16/5/13

Eurovision: Σήμερα ο 2ος ημιτελικός με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Από την σταρ της δεκαετίας του '80 Μπόνι Τάιλερ, στο ελβετικό συγκρότημα του Στρατού της Σωτηρίας και από τη νεαρή ξυπόλητη τραγουδίστρια της Δανίας στον γίγαντα της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιώσει τη φήμη του.

Ο διαγωνισμός είναι γνωστός για τις έξαλλες παρουσίες, που πολλές φορές φτάνουν στα άκρα. Με "ιστορικές" εμφανίσεις όπως των τραβεστί από την Ουκρανία, των γιαγιάδων από την Ρωσία, των τρανσέξουαλ από το Ισραήλ και τον...Εγκελμπερτ Χάμπερντινγκ, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Όλα μπορούν να συμβούν όταν οι τραγουδιστές των 26 από τις 39 χώρες που συμμετείχαν, θα ανέβουν στη σκηνή το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχήματα σε ιστότοπους, η Εμελί ντε Φόρεστ από την Δανία θεωρείται φαβορί και το τραγούδι της "Only Teardrops" είναι αυτό που ακούγεται περισσότερο. Ακολουθούν οι συμμετοχές της Ουκρανίας, της Νορβηγίας και της Ρωσίας.

Η 20χρονη τραγουδίστρια εμφανίζεται ξυπόλητη, γιατί όπως είπε, "χωρίς παπούτσια αισθάνεται άνετα".

Η Δανία έχει κερδίσει δύο φορές το διαγωνισμό, η πιο πρόσφατη το 2000, όταν "οικοδέσποινα" ήταν και πάλι η Σουηδία.

Στον τελικό του Σαββάτου θα πάρουν μέρος 26 χώρες, οι είκοσι από τις οποίες προκρίνονται από τους δύο ημιτελικούς. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία προκρίνονται απευθείας ως οι χώρες που ίδρυσαν την EBU μαζί με την Σουηδία που κέρδισε πέρυσι τον διαγωνισμό.

Χαρακτηριστική ήταν στον πρώτο ημιτελικό η εμφάνιση της Ουκρανίας: την τραγουδίστρια Ζλάτα Ογκνέβιτς μετέφερε στη σκηνή ο Ιγκορ Βοβκοβίνσκι ύψους 2,35 μέτρων.

Ακόμα πιο...χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση της Μάργκαρετ Μπέργκερ από την Νορβηγία που με ένα εφαρμοστό άσπρο φόρεμα προκάλεσε αίσθηση. Μάλιστα η εφημερίδα Aftonbladet έγραψε πως "το φόρεμα είναι τόσο στενό που δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή".

Η Νορβηγία είχε την περασμένη χρονιά φλερτάρει με τους μηδέν βαθμούς.
Ο γηραιότερος μουσικός που έχει εμφανιστεί ποτέ στον διαγωνισμό είναι ο 95χρονος Ελβετός Εμιλ Ραμσάουερ που παίζει κοντραμπάσο.

Από τον διαγωνισμό απέχουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Πορτογαλία και η Σλοβακία που επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους, αλλά και η Τουρκία που διαμαρτύρεται για την απόφαση της EBU το 2011 τον νικητή να επιλέγει και επιτροπή μαζί με τις ψήφους των τηλεθεατών.

Η Αρένα του Μάλμε έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους καλλιτέχνες να βρίσκονται πιο κοντά στο κοινό.

Η Σουηδία ισχυρίζεται πως δαπάνησε για την οργάνωση του διαγωνισμού 50 φορές λιγότερα από το Αζερμπαϊτζάν το 2012. "Σχεδόν ξανάχτισαν την πόλη (Μπακού) ξοδεύοντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια (780 εκατομμύρια ευρώ), εμείς οργανώσαμε τον διαγωνισμό με 125 εκατομμύρια κορώνες (15 εκατομμύρια ευρώ), τόνισε ο επικεφαλής της εκτέλεσης παραγωγής Μάρτιν Εστερνταλ.

Σε μια συνάντηση του παλιού με το καινούργιο, ο τελικός του Σαββάτου θα ανοίξει με έναν ύμνο που έγραψαν δύο πρώην μέλη του συγκροτήματος ABBA, ο Μπένι Αντερσον και ο Μπιορν Ουλβέους. Το τραγούδι έχει τίτλο "We Write the Story" με θέμα "την ενότητα και την αίσθηση της κοινότητας", δήλωσαν οι δύο μουσικοί.

Το θέμα όμως που συζητούν όλοι οι Σουηδοί είναι αν το "αγαπημένο τους παιδί", ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς θα είναι εκείνος που θα ανοίξει την τελετή.
Το Μάλμε φιλοξενεί 1.500 μέλη των αντιπροσωπειών και 1.700 δημοσιογράφους.












Πηγή: skai