28/8/13

Προτιμήστε τοματοχυμό μετά από σωματική άσκηση

Καλύτερος από τα ισοτονικά ποτά του εμπορίου αποδεικνύεται ο χυμός της ταπεινής τομάτας, καθώς σύμφωνα με ευρήματα Ελλήνων επιστημόνων, όταν 
καταναλώνεται βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και στην επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά από σωματική άσκηση.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα που έρχονται απ τους ειδικούς του Γενικού Χημείου του Κράτους και παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Food and Chemical Toxicology», υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τον ευεργετικό για τον οργανισμό μας «θησαυρό» πολύτιμων ουσιών που κρύβει μέσα της η τομάτα.

Στις δοκιμές συνολικής διάρκειας δύο μηνών έλαβαν μέρος 15 αθλητές. Οι ερευνητές προχωρούσαν στην καταγραφή των ζωτικών λειτουργιών των εθελοντών πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση προγράμματος έντονης σωματικής άσκησης. Εννιά από τους αθλητές έπιναν χυμό τομάτας μετά την άσκηση, ενώ οι υπόλοιποι έξι έπιναν ένα κοινό ισοτονικό ποτό του εμπορίου.

Βάσει των μετρήσεων των ειδικών, φάνηκε ότι όσοι έπιναν χυμό τομάτας μετά από την άσκηση εμφάνιζαν ταχύτερη αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους και των μυών τους, συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει ισοτονικό ποτό.

Φάνηκε ακόμη, ότι μετά από ένα διάστημα δύο μηνών, η κατανάλωση τοματοχυμού περιόριζε σημαντικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού των «τοματόφιλων» εθελοντών.

Οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα τους. Η ευεργετική για τον οργανισμό δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν είναι γνωστή. Μελέτες έχουν δείξει ότι χαρίζουν προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις, γεγονός που υποδηλώνεται άλλωστε και από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των μεσογειακών λαών, οι οποίοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε τομάτες.

Τα νέα ευρήματα των Ελλήνων επιστημόνων έρχονται να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης σουηδών ερευνητών, κατά την οποία ο τοματοχυμός βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες του οργανισμού που συνοδεύει την έντονη σωματική άσκηση.

Τότε οι ειδικοί είχαν υποβάλει μια ομάδα υγιών εθελοντών σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής υψηλής έντασης, το οποίο επί 20 λεπτά απαιτούσε το 80% των υψηλότερων καρδιακών τους παλμών. Μετά την άσκηση και με τη βοήθεια δειγμάτων αίματος, οι σουηδοί επιστήμονες αναζητούσαν στο αίμα των αθλούμενων τη χημική ουσία 8-oxodG, η οποία σχετίζεται με οξειδωτικές βλάβες και την ανάπτυξη αρκετών παθήσεων.

Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, είχε φανεί ότι οι εθελοντές που έπιναν χυμό τομάτας μετά την άσκηση και για διάστημα πέντε εβδομάδων, εμφάνιζαν σημαντική μείωση των επιπέδων οξειδωτικού στρες στον οργανισμό τους συγκριτικά με τους υπόλοιπους.