3/11/13

Diwali 2013: Η Γιορτή των Φώτων (Φωτογραφίες)


Το 2013, το Diwali, το φεστιβάλ των φώτων, θα γιορταστεί  στις 3 Νοεμβρίου από τους Ινδουιστές, Jains και Σιχ. Η λέξηDiwali προέρχεται από τη σανσκριτική Deepavali , που σημαίνει μια σειρά από φώτα.
Το φεστιβάλ του Diwali συμβολίζει τη νίκη του φωτός επί σκοτάδι, καλού εναντίον του κακού και της γνώσης επί του σκότους.
«Diyas ':ένας ινδικός πηλός με  τεχνίτα χρώματα (χωμάτινοι λαμπτήρες) μπροστά από το ινδουιστικό φεστιβάλ Diwali στο Αμριτσάρ στις 29 Οκτωβρίου 2013.

Το Diwali είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στο Ινδουιστικό ημερολόγιο  και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Ινδουιστές γιορτάζουν αυτό το φεστιβάλ. Η πιο δημοφιλής αφήγηση, η οποία βασίζεται στο αρχαίο σανσκριτικό έπος Ραμαγιάνα, είναι του Κυρίου Ράμα, της συζύγου  του Σίτα και του αδελφού  Lakshmana που επέστρεψαν  στο βασίλειό τους Ayodhya  μετά την ήττα του δαίμονα βασιλιά Ravana. Σε αυτή  τη σκοτεινή νέα νύχτα με πανσέληνο, οι κάτοικοι της Ayodhya άναψαν από χαρά λάμπες πετρελαίου να καλωσορίσουν τους  Ράμα, Sita και Lakshmana πίσω στο βασίλειο. Ακολουθώντας αυτή την παράδοση, οι Ινδουιστές γιορτάζουν το Diwali με φωτισμό από λάμπες πετρελαίου, έκρηξη βεγγαλικών, τον καθαρισμό και την διακόσμηση των σπιτιών τους, τη διανομή γλυκών  εδεσμάτων  και τη συγκέντρωση με τους φίλους και την οικογένειά τους.

 Ινδές γυναίκες αγοράζουν  cookies ενόψει και των επερχόμενων εορτασμών του φεστιβάλ Diwali στην περιοχή Brickfields, επίσης γνωστή ως Μικρή Ινδία, στην Κουάλα Λουμπούρ στις 21 Οκτωβρίου 2013.

Στα ινδουιστικά σπίτια σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι μαζεύονται για να προσφέρουν τις προσευχές στους  Sita και Ράμα, Ράντα και Κρίσνα, Lakshmi, τη θεά του πλούτου, Ganesh, τον θεό της σοφίας. Για πολλούς στην Ινδουιστική κοινότητα , το Diwali είναι επίσης η αρχή του νέου έτους. Ένας δημοφιλής χαιρετισμός για αυτή την περίοδο είναι : "Shubh Diwali."
 Ένας Ινδός Πότερ φτιάχνει πήλινους λαμπτήρες μπροστά στο φεστιβάλ Diwali στην Ahmadabad, την Ινδία, την Πέμπτη, 24 του Οκτωβρίου, 2013.

Στην παράδοση των Σιχ, το Diwali τιμά την απελευθέρωση της Guru Hargobind, τον έκτο σιχ γκουρού, ο οποίος είχε φυλακιστεί από τον αυτοκράτορα Mughal Jahangir. Όταν Guru Hargobind έφτασε στο Αμριτσάρ, οι θιασώτες του, άναψαν χιλιάδες λάμπες πετρελαίου για να γιορτάσουν την επιστροφή του. Για τους Σιχ, αυτή η ημέρα είναι γνωστή ως Bandi Chhor Divas (ημέρα της απελευθέρωσης από τη φυλακή). Οι Σιχ γιορτάσουν το Diwali με φωτισμό από λάμπες πετρελαίου και την ανάγνωση από το Guru Granth Sahib, το ιερό κείμενο των Σιχ.
 Οι άνθρωποι φτιάχνουν κεριά σε ένα εργαστήριο στο Σχολείο Τυφλών Συλλόγου Αρωγής  στο Νέο Δελχί, Ινδία, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου του 2013.

Στην παράδοση του Jain, το Diwali σηματοδοτεί την επίτευξη της φώτισης του Λόρδου Mahavira, τον  24ο Tirthankara του  Ζαϊνισμού που καθορίζει τα κεντρικά δόγματα της θρησκείας Jain όπως αυτή ασκείται σήμερα. Οι Ζαϊνιστές  γιορτάζουν το Diwali με λάμπες φωτισμού, διανομή γλυκών, νηστεία και  πράξεις φιλανθρωπίας.
 Ινδός  Μουσουλμάνος , ιδιοκτήτης του καταστήματος, Nasurullah Abdul Majid, 70, τακτοποιεί τις μεταξωτές  μπροστά από το φεστιβάλ Diwali στο κατάστημά του στο Ahmedabad στις 21 Οκτωβρίου του 2013.