26/6/11

Έρευνα: 5 τροφές που μας παχαίνουν

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Δημόσιας Σχολής του Χάρβαρντ μικρές αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο μπορεί να κρατήσουν μακριά την αύξηση βάρους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένας ενήλικας παίρνει περίπου 1/2 κιλό το χρόνο και διαπίστωσαν ότι κάποιες τροφές συσχετίζονται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους ενώ άλλες με μικρότερη αύξηση βάρους. Οι τροφές που συσχετίζονταν με αύξηση βάρους ήταν: πατατάκια, πατάτες, ροφήματα με ζάχαρη, κρέας και επεξεργασμένο κρέας.
Οι τροφές που συσχετίζονταν με μικρότερη αύξηση βάρους ήταν: λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα, ξηροί καρποί και γιαούρτι. Έτσι στην έρευνα τους αναφέρουν ότι πρέπει να:
*Προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε... την ποιότητα των υδατανθράκων, καταναλώνοντας λιγότερα ροφήματα με ζάχαρη (π.χ. αναψυκτικά) και άλλα γλυκά όπως και λιγότερες επεξεργασμένες αμυλώδης τροφές (επεξεργασμένα δημητριακά, άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι κτλ.).
*Να τρώμε περισσότερες τροφές που δεν είναι επεξεργασμένες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, ξηροί καρποί, γιαούρτι).
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι είναι μύθος λοιπόν ότι δεν υπάρχουν "καλές" και "κακές" τροφές. Πάντως δεν μας κάνει εντύπωση τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως πιστεύουμε ότι έχουμε δείξει μέσω της κριτικής που κάνουμε στα διάφορα έτοιμα επεξεργασμένα προϊόντα, διαπιστώνουμε ότι ακόμα και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι υγιεινά εμπλουτίζοντας τα με βιταμίνες και φυτικές ίνες, τελικά δεν είναι. Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες από 50422 άντρες και γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
 
 
 
 
 
 
 
http://natofao.blogspot.com/2011/06/5.html