29/7/12

Στo κόκκινο ο υδράργυρος


Κορυφώνεται αύριο το κύμα καύσωνα που πλήττει το τελευταίο διήμερο πολλές περιοχές της χώρας, καθώς όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει μέχρι και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα, με λίγες μόνο νεφώσεις κατά τόπους. Οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση 3 με 5 μποφόρ στα δυτικά, λίγο ισχυρότεροι 4 με 6 στα ανατολικά και στο Αιγαίο τοπικά θα φτάσουν ως τα 7 μποφόρ. Λόγω και της σχετικής νηνεμίας σε μερικές ηπειρωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς κελσίου.

Την Δευτέρα, η εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, με λίγες μόνο τοπικές βροχοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας. Ωστόσο, οι ήπιοι άνεμοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, που θα φτάσει και τους 40-41 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές.

Ο υδράργυρος θα αρχίσει να πέφτει από την Τρίτη, οπότε θα αυξηθούν οι νεφώσεις μετά το μεσημέρι στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στα ορεινά αναμένονται βροχοπτώσεις. Η ισχύς των ανέμων θα παραμείνει αμετάβλητη, αλλά η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει αισθητά.

Ο Ιούλιος φεύγει επιβεβαιώνοντας όλους όσοι έκαναν λόγο για ένα από τα πιο «καυτά» καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Η ατμόσφαιρα στις πόλεις είναι αποπνικτική και η μόνη ανάσα δροσιάς βρίσκεται στις κοντινές. Ο Αύγουστος θα κάνει ποδαρικό με συννεφιά και βροχές κατά τόπους μετά το μεσημέρι στις ηπειρωτικές περιοχές, οι οποίες ίσως μεμονωμένα φτάσουν και τις καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Αναλυτικά ο καιρός

Αίθριος καιρός προβλέπεται για την Κυριακή με βοριάδες στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα καταγράψει μικρή άνοδο, φθάνοντας στα ηπειρωτικά τους 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Βοριάδες 3-5 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κινηθεί μεταξύ 25 και 38 βαθμών Κελσίου, αλλά στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη: Θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κινηθεί μεταξύ 25 και 36 βαθμών Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη: Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κινηθεί μεταξύ 20 και 39 βαθμών Κελσίου, αλλά στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Αναμένεται γενικά αίθριος καιρός.Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3-4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 39 βαθμούς Κελσίου, με τη μέγιστη στα νησιά και τα παραθαλάσσια να είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-4 και στα ανατολικά 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κινηθεί μεταξύ 22 και 39 βαθμών Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη:Ο καιρός θα είναι αίθριος.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά στην Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
: Ο καιρός θα είναι αίθριος.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5-6 μποφόρ.Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 24 και 37 βαθμών Κελσίου.








πηγη:zougla