29/3/10

Εμφραγμα στο εφάπαξ

Περισσότεροι από 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να ανοίξουν φέτος την... πόρτα εξόδου και να βγουν στη σύνταξη, με αποτέλεσμα ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ να εκτιναχτεί στα τέσσερα χρόνια! Οι επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό οδηγούν στη μαζική... φυγή των δημοσίων υπαλλήλων, εξέλιξη που θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας. Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στον δημόσιο τομέα είναι πως το πρώτο δίμηνο του έτους οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση είναι αυξημένες κατά 25%. Το κύμα φυγής αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με δεδομένο πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει πάρει τον δρόμο για τη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σήμερα στοιβάζονται στα συρτάρια του Ταμείου περίπου 18.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με τον ασφαλιστικό φορέα να... αναζητά απεγνωσμένα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει τις «μαύρες τρύπες». Ωστόσο, στο τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα υπάρξουν 20.000 επιπλέον αιτήσεις για εφάπαξ (όταν το 2005 δεν ξεπερνούσαν τις 10.000), με αποτέλεσμα το έλλειμμα του φορέα να εκτιναχτεί στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εμφραγμα στο εφάπαξ
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στον διπλασιασμό του χρόνου, που απαιτείται για την έκδοση του εφάπαξ βοηθήματος. Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται πως οι ασφαλισμένοι πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον για 18 μήνες μέχρι την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης.
Το κύμα φυγής των ασφαλισμένων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επερχόμενες αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα. Με νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπεται πως από το 2013 θα υπάρξει εξίσωση της ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών σε δημόσιο και σώματα ασφαλείας (μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου).
Ετσι 140.000 ασφαλισμένες στο δημόσιο θα αναγκαστούν να δουλέψουν από 5 έως και 17 επιπλέον χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Αντιθέτως 110.000 ασφαλισμένες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την «τύχη» του ταμείου πρόνοιας.
Αναζητείται ρευστό από το Ταμείο
Δύο λύσεις, με επικρατέστερη αυτή του δανείου
Δύο εναλλακτικά σενάρια για την εξεύρεση... ζεστού χρήματος εξετάζει η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, σε μία προσπάθεια να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ. Η λύση που κερδίζει έδαφος -με δεδομένο πως δεν υπάρχουν περιθώρια χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό- είναι αυτή της λήψης δανείου με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο θα μπορούσε να είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Ταμείου.
Με το ποσό αυτό εκτιμάται πως θα μπορούσαν να χορηγηθούν περίπου 5.000 εφάπαξ και να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό ο χρόνος αναμονής (κατά μέσο όρο το βοήθημα είναι 43.000 ευρώ).
Ωστόσο, εκτός από το δάνειο εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια για την εξεύρεση ρευστού, προκειμένου να... ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος.
Για παράδειγμα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο Ταμείο Πρόνοιας και όσοι απασχολούνται με διάφορες συμβάσεις στον δημόσιο τομέα.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται μεν στο Δημόσιο, αλλά ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Σε περίπτωση που τελικά υπαχθούν στο Ταμείο Πρόνοιας, θα καταβάλλουν μία επιπλέον εισφορά, αλλά θα κατοχυρώνουν δικαίωμα για εφάπαξ.
Το οικονομικό όφελος για τον ασφαλιστικό φορέα από μία τέτοια ρύθμιση εκτιμάται πως θα είναι 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά μπορεί σε έναν βαθμό να δώσει οικονομική «ανάσα» στο Ταμείο Πρόνοιας.
Αντιθέτως έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Πρόνοιας.
Μετά το πάγωμα των μισθών και την περικοπή των δώρων και των επιδομάτων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα επιβάρυνση των εργαζομένων.
Σημειώνεται πως σε οικονομικό «αδιέξοδο» είναι και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), όπου η «μαύρη τρύπα» ξεπερνά τα 1,1 δισ. ευρώ.

www.ethnos.gr