21/6/10

Βόρεια Ελλάδα: Εργασιακός «μεσαίωνας» και φόβοι για ραγδαία αύξηση της ανεργίας

 

Για εργασιακό «μεσαίωνα» με δραματική αύξηση της ανεργίας, καταστρατηγήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και επιδείνωση της ύφεσης κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζονται φόβοι ότι η ανεργία μπορεί να.
σκαρφαλώσει στο 50% ξεπερνώντας ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία.

Οι συνδικαλιστές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το «παράθυρο» που ανοίγει το νέο προεδρικό διάταγμα για «νέους εργαζομένους των 500 ευρώ» και πληθώρα ανέργων σε ηλικίες άνω των 45 ετών. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφωνούν ότι τα μέτρα αυτά δε θα πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα βαθύτερη κρίση.

Θεσσαλονίκη
Αύξηση της ανεργίας στο 23% από το 20%-21% που είναι σήμερα θα φέρει η εφαρμογή των νέων μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος, έκανε λόγο για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα «χάνεται ό,τι έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με αίμα, προκειμένου να κερδίσουν οι εργοδότες». Τόνισε ακόμη ότι με την ενεργοποίηση των νέων μέτρων θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις να απολύουν αθρόα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Εκτιμήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης υπολογίζουν τον αριθμό των ανέργων σε 100.000 και το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται στο 35% στις νεαρές ηλικίες.

Πιερία
Η ανεργία έχει ξεπεράσει προ πολλού το 30% και είναι φανερό ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με τα νέα μέτρα που ενθαρρύνουν τις απολύσεις επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Νίκος Κωνσταντίνου. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες «να απαλλαγούν από τα βαρίδια» που κοστίζουν πολύ, καθώς με την εφαρμογή του επιτυγχάνεται η μείωση των αποζημιώσεων που αποτελούσε «ευσεβή πόθο» για τους εργοδότες.

Κλικίς
«Ολα γίνονται για να απολυθούν οι εργαζόμενοι άνω των 45 ετών που κοστίζουν στις επιχειρήσεις ακριβότερα και να αντικατασταθούν από άτομα έως 25 ετών που θα αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, Γιώργος Ιωαννίδης.
Ο επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή η ανεργία στο Κιλκίς πλησιάζει το 30% και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την ψήφιση του νέου προεδρικού διατάγματος θα ανεβεί κατακόρυφα. «Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περάσουν, γιατί καταλύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν σε διάστημα 100 χρόνων», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.000 άνεργοι.

Πέλλα
Για εργασιακό «μεσαίωνα» έκανε λόγο η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας, Βάσω Βότση, η οποία ανέφερε ότι «από εκεί που αγωνιζόμασταν να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τη γενιά των 700 ευρώ, τώρα μιλάμε πλέον για γενιά των 500 ευρώ. Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά είναι απαράδεκτα και δεν πρόκειται να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας». Για το θέμα τον αποζημιώσεων η κ. Βότση τόνισε ότι κάτι ανάλογο εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια με τον Ν. 2112/20 και απολύονται εργαζόμενοι, χωρίς να αποζημιώνονται.

Ημαθία
«Ταφόπλακα» για τους εργαζομένους χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Δημήτρης Ταχματζίδης, το προεδρικό διάταγμα για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. «Τα νέα μέτρα πιστεύω ότι θα οδηγήσουν και σε αύξηση της ανεργίας», ανέφερε ο κ. Ταχματζίδης τονίζοντας ότι υπάρχει ήδη επιχείρηση η οποία ουσιαστικά έχει αναστείλει τη λειτουργία της και δεν προχωράει σε εκκαθάριση περιμένοντας τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, η ανεργία στην περιοχή κυμαίνεται ήδη στο 25%.

Χαλκιδική
Ο «μεσαίωνας» στις εργασιακές σχέσεις υπήρχε στη Χαλκιδική και πριν τα μέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου του νομού, Αγγελο Μπράτσα. «Επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη πληρώσει δεδουλευμένα ξενοδοχοϋπαλλήλων από πέρσι, ενώ κάποια ξενοδοχεία ανοίγουν και μετά από ένα μήνα κλείνουν. Αλλες τουριστικές επιχειρήσεις παίρνουν μαθητευόμενους αλλοδαπούς και τους δίνουν 250 ευρώ το μήνα. Παντού οργιάζει η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και τα πράγματα θα γίνουν υπερβολικά άσχημα με τα νέα μέτρα», είπε ο κ. Μπράτσας. Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα η ανεργία στη Χαλκιδική βρίσκεται στο 14%, ενώ το χειμώνα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξεπεράσει το 25%. Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι στο νομό υπολογίζονται σε περίπου 6.000.

Σέρρες
Πραγματικότητα αποτελούν εδώ και καιρό στις Σέρρες τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει στις εργασιακές σχέσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου, Ακη Απιδόπουλο. «Εργαζόμενοι ήδη υφίστανται εκβιασμούς και αναγκάζονται να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας με χαμηλότερες αποδοχές. Δυστυχώς, όλες οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν τα νέα μέτρα και η κατάσταση θα γίνει τραγική. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους με μισές αποζημιώσεις και θα προσλάβουν στη θέση τους νέα παιδιά με χαμηλότερες αποδοχές», είπε ο κ. Απιδόπουλος. Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ κάνουν λόγο για 17,5% ανεργία στο νομό Σερρών, ωστόσο ο κ. Απιδόπουλος εκτιμά ότι αυτή ξεπερνάει το 35%. Υποστηρίζει ακόμη ότι με τα νέα μέτρα η ανεργία θα ξεπεράσει το 40%.

Καβάλα
Την εκτίμηση ότι το ποσοστό ανεργίας στην Καβάλα θα διπλασιαστεί σε περίπτωση που ψηφιστεί το προεδρικό διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Μίγκος. «Υπάρχουν πολλοί εργοδότες που εδώ και έξι μήνες που άρχισαν οι φήμες και οι διαρροές για τα επικείμενα μέτρα περιμένουν την ψήφισή τους για να αρχίσουν να απολύουν εργαζόμενους», ανέφερε ο ο κ. Μίγκος. Το Εργατικό Κέντρο Καβάλας εκτιμάει ότι η το ποσοστό ανεργίας αυτήν τη στιγμή πλησιάζει το 20%.

Δράμα
Πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα και στη θέση τους θα προσληφθούν νεότεροι με πολύ χαμηλές αποδοχές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Χρήστο Βασιλειάδη. Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη ότι η ανεργία σήμερα στην περιοχή «αγγίζει» το 30% και θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις το επόμενο διάστημα με τις ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 35%.

Ξάνθη
«Το μέτρο των απολύσεων εφαρμόζεται ήδη απλά τώρα το νομιμοποιούν» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Αγγελος Μπεμπεκίδης. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε ότι τα νέα μέτρα θα αυξήσουν την ανεργία και η κατάσταση θα αρχίσει να επιδεινώνεται στο νομό Ξάνθης από το Σεπτέμβριο, καθώς πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων απασχολείται σε εποχικές εργασίες. Ο κ. Μπεμπεκίδης ανέφερε ότι αύξηση της ανεργίας και η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα επιδεινώσει την ύφεση, καθώς δε θα υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσει η αγορά.

Ροδόπη
Σε αύξηση της ανεργίας έως και στο 25% μπορεί να οδηγήσουν τα νέα μέτρα στο νομό Ροδόπης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελή Μαγαλιό. «Τα νέα μέτρα θα δώσουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να απολύουν ελεύθερα, ενώ παράλληλα θα καταργήσουν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, η πραγματική ανεργία στο νομό Ροδόπης είναι μεγαλύτερη από 17%, καθώς υπάρχουν πολλοί «εργαζόμενοι» με ένα ή και δύο ημερομίσθια την εβδομάδα.

Εβρος
Αύξηση της ανεργίας στο νομό Εβρου με την εφαρμογή των νέων μέτρων προέβλεψε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, Απόστολος Γκιγκούδης. «Από το 20% στο οποίο κυμαίνεται σήμερα η ανεργία θα φτάσει στο 25%, καθώς οι εργοδότες θα αρχίσουν τις απολύσεις», ανέφερε χαρακτιριστικά. Ο κ. Γκιγκούδης χαρακτήρισε τα μέτρα «απαράδεκτα» και τόνισε ότι θα καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις ανοίγοντας παράθυρο για προσλήψεις νέων με 500 ευρώ».

Κοζάνη
Σε τουλάχιστον 15.000 υπολογίζονται οι άνεργοι στο νομό Κοζάνης, δηλαδή ξεπερνούν το 30% μεταξύ των εργαζομένων του νομού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου, Αρη Κουρκούτα. Ο ίδιος ανέφερε ότι συνεχώς κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις στην περιοχή και εργαζόμενοι αναγκάζονται πλέον να δουλεύουν τέσσερις ώρες την ημέρα και μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα με πολύ μειωμένες αποδοχές. «Μόλις χτες έκλεισε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Τα μέτρα είναι απαράδεκτα».

Φλώρινα
Φόβους ότι οι ανεργία στη Φλώρινα μπορεί να ξεπεράσει και το 25%, αν ψηφιστεί το νέο προεδρικό διάταγμα, όπως εμφανίστηκε και, αν δεν προχωρήσει το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Στέφανος Μπύρος. «Θα φτάσουμε σε συνθήκες εξαθλίωσης αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» ανέφερε ο κ. Μπύρος.

Καστοριά
Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του νομού Καστοριάς δε θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου, Γιώργο Μαλέα, ενώ σήμερα η ανεργία στην περιοχή φτάνει στο 30%. «Η "μαύρη" εργασία οργιάζει, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη δεχτεί μείωση αποδοχών. Αρκετοί υπογράφουν για άλλο ποσό και άλλο παίρνουν στο χέρι», είπε ο κ. Μαλέας.

Γρεβενά
Από το 40% θα εκτιναχτεί στο 50% η ανεργία στο νομό Γρεβενών εξαιτίας των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου, Λάζαρο Κυριαζίδη. Οπως είπε ακόμη ο ίδιος, το επόμενο διάστημα αναμένεται επιχειρήσεις να σταματήσουν προσωρινά τη λειτουργία τους δίνοντας στους εργαζομένους άδεια άνευ αποδοχών. «Η κατάσταση είναι τραγική. Ακόμη και αλλοδαποί με χαμηλότερα μεροκάματα δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Ο κόσμος εγκαταλείπει την πόλη και γυρνάει στα χωριά του για μεγαλύτερη οικονομία», είπε ο κ. Κυριαζίδης.










 





agelioforos