24/6/10

Στραπάτσο της Ιταλίας από την επική Σλοβακία

Μετά τους Γάλλους, μεγάλο στραπάτσο και για την Ιταλία, το ζευγάρι του μουντιαλικού τελικού του 2006 έμεινε νωρίς νωρίς εκτός διοργάνωσης! Η Σλοβακία έγραψε το δικό της (ποδοσφαιρικό) έπος με το 3-2 επί της «Σκουάντρα Αντζούρα» και πέρασε ως δεύτερη από τον 6ο όμιλο. Ο Βίτεκ (25’, 73’) και ο Κοπούνεκ (89') τα γκολ για τους Σλοβάκους, Ντι Νατάλε (81’) και Κουαλιαρέλα (92’) για τους Ιταλούς. Την Ολλανδία θα αντιμετωπίσουν οι νικητές στους «16».
Ο 
Ρόμπερτ Βίτεκ πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ της Σλοβακίας 
Ο Ρόμπερτ Βίτεκ πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ της Σλοβακίας
Από το Μουντιάλ του 1974 είχαν να πάθουν τέτοιο… κάζο οι Ιταλοί και να αποκλειστούν από τη φάση των ομίλων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο… στραπάτσο του ιταλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 30 χρόνια και βάλε… Οι «ατζούρι» που προκρίνονταν ακόμα και με ισοπαλία, φεύγουν από τη Νότιο Αφρική χωρίς να πετύχουν νίκη. Η παρουσία τους ήταν άκρως απογοητευτική και έδειξαν εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που παρουσίασαν πριν από τέσσερα χρόνια στα γερμανικά γήπεδα. Πρόκειται για τη χειρότερη εμφάνισή τους σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Σλοβακία στην παρθενική της παρουσία σε Μουντιάλ κατάφερε και προκρίθηκε, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν αυτή να αποχωρεί από τη Νότιο Αφρική και όχι την «σκουάντρα ατζούρα».

Οι Σλοβάκοι δεν φοβήθηκαν τη μεγάλη αντίπαλό τους, την κοίταξαν στα μάτια, την έπαιξαν στα ίσα και πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους, σε ένα παιχνίδι που θύμιζε κάτι από… Χίτσκοκ στο τελευταίο εικοσάλεπτο, όταν πλέον ξύπνησαν οι Ιταλοί και άρχισαν να απειλούν.

Καλά στημένη η Σλοβακία δεν άφησε ελεύθερους χώρους στους «ατζούρι» που δεν μπορούσαν να αλλάξουν δεύτερη μπαλιά, ενώ παράλληλα στα μετόπισθεν δεν θύμιζαν σε τίποτα την γρανιτένια άμυνα του παρελθόντος. Ο Βίτεκ στο 25ο λεπτό έδωσε το προβάδισμα στους Σλοβάκους, που στη συνέχεια έλεγξαν το ρυθμό του παιχνιδιού, ενώ οι Ιταλοί έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν.

Οι αλλαγές του Λίπι στο ημίχρονο (Μάτζο αντί Κρισίτο και Κουαλιαρέλα αντί Γκατούζο) δεν έδειξαν να βελτιώνουν την κατάσταση. Η είσοδος του Πίρλο στο 56’ αντί του Μοντολίβο νοικοκύρεψε κάπως τη μεσαία γραμμή των Ιταλών. Όμως στο 73’ βρέθηκαν να χάνουν 2-0 με δεύτερο γκολ του Βίτεκ. Από εκείνο το σημείο και μετά το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά. Οι «ατζούρι» μείωσαν στο 81’ με τον Ντι Νατάλε, όμως η Σλοβακία έπιασε στον… ύπνο την ιταλική άμυνα και πέτυχε και τρίτο γκολ στο 89’ με τον Κοπούνεκ (89’). Η Ιταλία μείωσε σε 3-2 στο 92’ με τον Κουαλιαρέλα, όμως στο υπόλοιπο διάστημα του πρόσθετου χρόνου δεν κατάφερε να ισοφαρίσει. Στο παιχνίδι συμμετείχε για 87' και ο Στρμπα της Ξάνθης.

Το φιλμ του αγώνα

1’ Ο Ιακουίντα από καλή θέση σούταρε άουτ.
6’ Ο Χάμσικ πλάσαρε άουτ από το ύψος του πέναλτι.
25’ ΓΚΟΛ (1-0). Ο Κούτσκα εκμεταλλεύτηκε λάθος του Ντε Ρόσι,  τροφοδότησε τον Βίτεκ και αυτός με ιδανικό πλασέ άνοιξε το σκορ.
35΄ Δυνατό, μακρινό σουτ του Στρμπα, έδιωξε σε  κόρνερ ο Μαρκέτι.
40’ Από σέντρα του Ντι Νατάλε ο Σκρτελ στην προσπάθεια του να διώξει παραλίγο να σημειώσει  αυτογκόλ  στέλνοντας την μπάλα ελάχιστα πάνω από το δοκάρι του Μούχα.
45’ Σε σουτ του Κούτσκα στην κίνηση έξω από την , η μπάλα κατέληξε  άουτ.
55΄ Ο Ντι Νατάλε βρέθηκε σε καλή θέση μόνος του απέναντι στον Μούχα, αλλά το σουτ που έπιασε ήταν άστοχο.
62΄ Σουτ του Ντι Νατάλε από το ημικύκλιο της περιοχής, μπλόκαρε  με διπλή προσπάθεια ο Μούχα.
67’ Σουτ του Κουαλιαρέλα από πλάγια θέση μέσα από την περιοχή, ο Σκρτελ διώχνει πάνω στη γραμμή.
69΄ Ο Στοχ σούταρε από καλή θέση , όμως έστειλε την μπάλα άουτ.
73΄ ΓΚΟΛ (2-0). Ο Χάμσικ εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, οι Ιταλοί απομακρύνουν πάνω του, ο αρχηγός της Σλοβακίας σέντραρεκαι ο Βίτεκ από κοντά πέτυχε το 2-0.
81΄ ΓΚΟΛ (2-1). Ο Κουαλιαρέλα άλλαξε με τον Ιακουίντα και πλάσαρε, ο Μούχα έδιωξε, η μπάλα κατέληξε στον αμαρκάριστο  Ντι Νατάλε που σε κενή εστία μείωσε σε 2-1.
89΄ ΓΚΟΛ (3-1). Από πλάγιο άουτ  ο Κοπούνεκ εξέθεσε την άμυνα της Ιταλίας, μπήκε στην περιοχή και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έκανε το 3-1.
92’ ΓΚΟΛ (3-2). Ο Κουαλιαρέλα είδε τον Μούχα εκτός θέσης και με ωραίο πλασαριστό σουτ έξω από την περιοχή μείωσε σε 3-2.
95’ Ο Πέπε ανενόχλητος από πλάγια θέση μέσα στην περιοχή σούταρε άουτ χάνοντας μεγάλη ευκαιρία.

ΣΚΟΡΕΡ: 25’, 73’ Βίτεκ, 89’ Κοπούνεκ-81’ Ντι Νατάλε, 92’ Κουαλιαρέλα
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μούχα, Πέκαρικ, Στρμπα, Βίτεκ - Καναβάρο, Κιελίνι, Πέπε,
Κουαλιαρέλα
ΣΤΑΔΙΟ:Ellis Park, Γιοχάνεσμπουργκ
ΘΕΑΤΕΣ: 34.850

ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Βλάντιμιρ Βάις): Μούχα, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Ζάμπαβνικ, Στρμπα (87΄ Κοπούνεκ), Στοχ, Χάμσικ, Κούτσκα, Βίτεκ (93΄ Σέστακ), Γέντρισεκ (94΄ Πέτρας).
ΙΤΑΛΙΑ (Μαρτσέλο Λίπι): Μαρκέτι, Τζαμπρότα, Καναβάρο, Κιελίνι, Κρισίτο (46΄ Μάτζο), Μοντολίβο (56΄ Πίρλο), Ντε Ρόσι, Γκατούζο (46΄ Κουαλιαρέλα), Ιακουίντα, Πέπε, Ντι Νατάλε.




www.enet.gr