1/10/10

Περίπου το 1/3 των εργαζομένων δουλεύουν ανασφάλιστοι

Τα ταμεία στερούνται πάνω απο 10 δισ. το χρόνο

Έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έγιναν σε δείγμα 19.639 επιχειρήσεων (μόλις το 2,1% των επιχειρήσεων οι οποίες είναι γνωστές στο ΣΕΠΕ και στο ΙΚΑ) στο διάστημα Φεβρουαρίου-Αυγούστου έφεραν στην επιφάνεια τα  εξής στοιχεία:
Το ποσοστό των ανασφάλιστων Ελλήνων κυμαίνεται σε μέσο όρο 22,9% και το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών είναι υψηλότερο και φτάνει, κατά μέσο όρο το 31,6%. Ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με γεωγραφικά κριτήρια παρατηρούνται σε  κεντρική Μακεδονία (35%) και Αττική (26,7%). 
Η ζημιά δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που στερούνται τα ένσημα τους, αλλά και τα ταμεία που χάνουν 10 δισ το χρόνο.

Οι επιθεωρητές και οι ελεγκτές επέβαλαν πρόστιμα ύψους 6,9 εκατ. ευρώ σε όσους εντόπισαν να απασχολούν παράνομα και χωρίς ασφάλιση εργαζόμενους.
«Οσο περισσότεροι έλεγχοι γίνονται, τόσο περισσότεροι ανασφάλιστοι εντοπίζονται» παραδέχθηκε ο Μ. Χάλαρης, τονίζοντας ότι «μαγικές συνταγές για τη λύση του προβλήματος δεν υπάρχουν» και πως χρειάζονται συντονισμός των δημοσίων υπηρεσιών, ανταλλαγή πληροφοριών, διενέργεια εστιασμένων ελέγχων, πρόβλεψη και επιβολή διοικητικών κυρώσεων οι οποίες να είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα των παραβάσεων ώστε να αποτρέπουν τη χρήση της αδήλωτης εργασίας».