17/10/10

Το 2018 σε πλήρη λειτουργία ο South Stream

Σε πλήρη λειτουργία θα έχει τεθεί το 2018 ο ρωσο-ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream, όπως ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποι του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, διευκρινίζοντας ότι το πρώτο τμήμα του αγωγού θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Δεκεμβρίου του 2015.
Μέσω του πρώτου τμήματος του αγωγού θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse εκπρόσωπος της Gazprom, προσθέτοντας ότι έχουν προβλεφθεί συνολικά τέσσερα τμήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Παράλληλα, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εξωτερικών οικονομικών υποθέσεων της Gazprom, Σεργκέι Μπαλατσόφ, σημείωσε ότι η δυναμικότητα μεταφοράς του πρώτου τμήματος του
αγωγού θα είναι 15,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο South Stream θα αγγίξει το 2018 την πλήρη δυναμικότητα μεταφοράς του, η οποία τοποθετείται στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Μιλώντας, χθες, στο συνέδριο Oil & Money 2010 στο Λονδίνο, ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος Μαρσέλ Κράμερ είπε ότι όσον αφορά τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Θα κοστίσει όσο κοστίσει. Το κόστος θα ανέλθει σαφώς σε ποσό μεγαλύτερο των 10 δισ. ευρώ».
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Κράμερ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απόκτηση από τη γαλλική Electricite de France ποσοστού συμμετοχής 10% στο πρόγραμμα, εις βάρος της ιταλικής Eni, μέχρι τα τέλη του χρόνου.