9/10/10

Πρότυπο ηλιακό πάρκο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

p1000666-thumb-medium 


Πρότυπο ηλιακό πάρκο, αποτελούμενο από 15 ηλιακά φωτιστικά δρόμου, αναμένεται να δημιουργηθεί στην κεντρική πλατεία του δήμου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, μέσα στο 2011.
«Στόχος μας είναι να πετύχουμε ακόμη και 100% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά φώτα της ΔΕΗ και αυτονομία όλες τις μέρες του χρόνου» υποστήριξε ο σύμβουλος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της εταιρίας ΕΥΡΩΣΥΝ Δίτσιος Βασίλειος.

Όπως τόνισε θα τοποθετηθούν πλάκες ηλιακής ενέργειας πάνω στους συμβατικούς στύλους της ΔΕΗ οι οποίες θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια, θα την συσσωρεύουν στην μπαταρία και στη συνέχεια θα την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Η μπαταρία κάθε φωτιστικού σώματος θα έχει τη δυνατότητα να συσσωρεύσει ρεύμα μέχρι και για τρεις μέρες. Σε περίπτωση έλλειψης ηλιοφάνειας έχει προβλεφθεί ειδικός μηχανισμός (ρελέ) ο οποίος θα τροφοδοτεί με ρεύμα τους στύλους.
Να σημειωθεί ότι τα ηλιακά φωτιστικά σώματα δρόμου έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων καθώς λειτουργούν με την καθαρή ενέργεια από τον ήλιο που συλλέγουν μέσω του φωτοβολταϊκού τους συλλέκτη. Μπορούν να παρέχουν συνεχή και υψηλής ποιότητας φωτισμό ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες χωρίς καμία συντήρηση. Έχουν μηδενικά έξοδα λειτουργίας και οι ώρες ηλιακής τους ζωής ανέρχονται σε 50.000 ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δίτσιος Βασίλειος.
Φωτιστικά δρόμου ηλιακής ενέργειας έχουν τοποθετηθεί δοκιμαστικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως στη Νιγρίτα και την Κάλυμνο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.





http://www.enet.gr