30/4/11

Απλή εξέταση ανιχνεύει τον αυτισμό σε παιδιά


Απλή εξέταση  ανιχνεύει τον αυτισμό σε παιδιά
Μια απλή εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει τον αυτισμό σε παιδιά, ακόμα και κατά τον

πρώτο χρόνο της ζωής τους, γεγονός που δίνει μεγαλύτερα περιθώρια στους γιατρούς να παρέμβουν.
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια εξέταση, η οποία διαρκεί μόλις πέντε λεπτά και μπορεί να εντοπίσει την εγκεφαλική δυσλειτουργία στα βρέφη δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους.
Σύμφωνα με την Κάρεν Πιρς, ειδικό από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο που συμμετείχε στην έρευνα, τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν ελπίδες ότι τα παιδιά θα μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία πολύ νωρίτερα από το σύνηθες. Η έγκαιρη διάγνωση θα έχει θετικές επιδράσεις στη μετέπειτα εγκεφαλική ανάπτυξη των αυτιστικών παιδιών.
Την ίδια στιγμή, μια πρωτοποριακή μέθοδος για τα παιδιά με αυτισμό, την οποία παρουσίασε πρώτη φορά η Ελληνίδα επιστήμονας Χάρις Καρνέζη στην Αυστραλία, φτάνει και στις ΗΠΑ.
Στο Διεθνές Συνέδριο Ερευνας για τον Αυτισμό, που θα γίνει τον Μάιο στην Καλιφόρνια, η ομογενής ειδικός κλήθηκε να παρουσιάσει τη μέθοδό της με την επωνυμία «Γνωστικό Συμπεριφορικό Δράμα».
Πρόκειται ουσιαστικά για παρέμβαση στην ασθένεια, μέσω του θεάτρου, η οποία βελτιώνει την κοινωνική συμπεριφορά και την αντιμετώπιση των φοβιών των αυτιστικών ατόμων, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή τους. Η προσέγγιση της Ελληνίδας καθηγήτριας εφαρμόζεται τόσο στην Ελλάδα από την ίδια όσο και από ειδικούς σε Αυστραλία και Ιρλανδία.