30/4/11

Πλοίο και πάλι για Μονεμβασιά

monemvasia
Η 15η Απριλίου ήταν μέρα γιορτής για τους κατοίκους της Μονεμβασιάς, καθώς μετά από 15 χρόνια διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά, υποδέχθηκαν και πάλι πλοίο στο λιμάνι τους. Με λουλούδια και ένα πανέρι με τοπικά γλυκίσματα και κρασιά καλωσόρισαν οι παράγοντες του νησιού το πλήρωμα του «Βιντσέντζος Κορνάρος» που μέχρι τον Σεπτέμβριο θα «πιάνει» Μονεμβασιά δύο φορές την εβδομάδα και θα συνεχίζει για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο Κρήτης. Τη Μεγάλη Εβδομάδα δεκάδες εκδρομείς έφθασαν διά θαλάσσης στην Καστροπολιτεία.

«Ο παππούς μου ήταν αρχιθαλαμηπόλος στη Μυρτιδιώτισσα, που έκανε το δρομολόγιο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το 1967» θυμάται με συγκίνηση ο κ. Η. Κρούπης, διαχειριστής του www.monemvasia.gr. Τον καιρό εκείνο οι επιβάτες -πολλοί εκ των οποίων δεν ήξεραν καν κολύμπι- προσέγγιζαν την ακτή με τις βάρκες που διέθετε το πλοίο. Τη «Μυρτιδιώτισσα» διαδέχθηκαν ο «Περσέας», η «Μάρθα», η «Κάλυμνος», το «Ιόνιο» και ο «Θησέας». «Μέχρι το 1992, που ολοκληρώθηκε ο άξονας της εθνικής οδού Κόρινθος-Τρίπολη, το ταξίδι με πλοίο ήταν ελκυστικότερο και ασφαλέστερο». Εκτοτε, όμως, το Ι.Χ. κέρδισε «έδαφος», με συνέπεια το 1996 να διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Επόμενες απόπειρες για να συνδεθεί ακτοπλοϊκώς η Μονεμβασιά με τον Πειραιά έπεσαν στο κενό.
Εχει, όμως, ο καιρός γυρίσματα… Η εκτίναξη των τιμών της βενζίνης και των διοδίων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επαναφορά του πλοίου της γραμμής. Το εισιτήριο στο κατάστρωμα κοστίζει 20 ευρώ και το ταξίδι διαρκεί 5 ώρες περίπου, ενώ οδικώς με το Ι.Χ. διαρκεί 4 ώρες περίπου. «Τα φορτηγά πηγαίνουν στον Πειραιά μόλις με 130 ευρώ» υπογραμμίζει ο κ. Αγγ. Πάνος, ξενοδόχος. Η τοπική κοινωνία ελπίζει σε αύξηση της επισκεψιμότητας, η οποία τον χειμώνα που μας πέρασε περιορίστηκε κατά 30%. «Ποντάρουμε πολύ στους επισκέπτες από Κρήτη, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν ακτοπλοϊκώς την Πελοπόννησο» τονίζει ο κ. Κυρ. Κλάψης, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας. «Ηταν ένα πάγιο αίτημά μας η επαναφορά της σύνδεσης» υπενθυμίζει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς, κ. Γ. Βουνελάκης, «ήδη οι πρώτες ενδείξεις από την ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ ενθαρρυντικές». Υπενθυμίζεται ότι τα Ι.Χ. απαγορεύονται στην Καστροπολιτεία. «Η Μονεμβασιά είναι ένας ρομαντικός προορισμός Σαββατοκύριακου, που είχε αδικηθεί ελλείψει ακτοπλοϊκής σύνδεσης» λένε στην «Κ» κύκλοι της ακτοπλοϊκής εταιρείας, «αποφασίσαμε να επαναφέρουμε τη στάση στη Μονεμβασιά, καθώς η απόκλιση από το δρομολόγιο μας Πειραιάς-Κύθηρα ήταν μόλις 20 λεπτά». Το δρομολόγιο δεν επιδοτείται, ωστόσο το υπουργείο ενθάρρυνε την επαναφορά του. Αντίστοιχα, από μέσα Ιουνίου προβλέπεται να προστεθεί ένα ακόμα δρομολόγιο που θα συνδέει την Κρήτη με την Καλαμάτα.Ιωαννα Φωτιαδη



http://news.kathimerini.gr