13/4/14

Ένα νησί στον Ειρηνικό, δεν σταματά να μεγαλώνει!

Ένα νησάκι που αναδύθηκε το 2013 από τον Ειρηνικό στη διάρκεια υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει πλέον 
ενωθεί με ένα διπλανό ηφαιστειογενές νησί, ανακοίνωσε η NASA.

Το νησάκι ξεπήδησε από τα νερά το Νοέμβριο του 2013 στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ογκασαβάρα (γνωστού και ως Μπενίν) περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

Εικόνες που μετέδωσε στις 30 Μαρτίου 2014 ο δορυφόρος Landsat δείχνει ότι το νησί έχει επεκταθεί και έχει γίνει ένα με το μικρότερο νησάκι του Νισινοσίμα. Το ενιαίο πια νησί έχει διάμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου.

Οι δύο κώνοι που σχηματίστηκαν γύρω απ τους ηφαιστειακούς πόρους που γέννησαν το νησί φτάνουν σε ύψος τα 60 μέτρα, τριπλασιάζοντας το υψόμετρο της νέας γης μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Στα νότια του νησιού συνεχίζεται η ροή λάβας, ενώ κάτω από την επιφάνεια του νερού η ηφαιστειακή δραστηριότητα αναδεύει τα ιζήματα κ δίνει πράσινο χρώμα στα νερά ανατολικά του Νισινοσίμα.

Κάτω από το σύμπλεγμα του Ογκασαβάρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν ηφαίστεια, ακόμα και σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1970.





πηγη:typos.com.cy