24/8/14

Δείτε το πιο πολύτιμο φρούτο του καλοκαιριού

Είναι ένα φρούτο που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, στην αποξηραμένη του μορφή, ως σνακ ή ως συστατικό που δίνει γλυκιά γεύση στα πιάτα ή τις σαλάτες μας... Ωστόσο, προς το τέλος του καλοκαιριού, έχουμε την ευκαιρία να το καταναλώσουμε και φρέσκο. 

Πρόκειται για ένα φρούτο με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και υφή, πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα σύκα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και γι' αυτό το λόγο συστήνονται συχνά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ περιέχουν και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η διατροφική αξία του σύκου οφείλεται και στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Ειδικότερα, οι ποικιλίες σύκων με έντονη κόκκινη σάρκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. 


 Όσον αφορά το θερμιδικό περιεχόμενο, δύο μέτρια σύκα (περίπου 100 γραμμάρια) αποδίδουν γύρω στις 75 θερμίδες και μπορούν, πάντα με τον κανόνα του μέτρου, να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Τέλος, επειδή τα σύκα έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με άλλα φρούτα, καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μικρότερη συχνότητα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύονται. Επίσης, άτομα που πάσχουν από διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κολίτιδα, θα πρέπει να τα καταναλώνουν με προσοχή, καθώς τα σπόρια που περιέχονται στον καρπό ενδεχομένως να προκαλέσουν ενοχλήσεις.


πηγη:neadiatrofis.gr