29/5/11

Σχέσεις: Χαμένοι στη μετάφραση;

Τι στο καλό εννοεί ο ποιητής;
Οι γονείς σας πλήρωσαν τα καλύτερα σχολεία για να μάθετε να μιλάτε αγγλικά σαν τους ενοίκους του Buckingham και γαλλικά με προφορά που θα ζήλευε και μία γνήσια παριζιάνα.
Ποιος θα το περίμενε πως μετά από τόσα χρόνια στα μαθητικά έδρανα και ατελείωτα ξενύχτια αγκαλιά με τα ξενόγλωσσα λεξικά, αυτός που θα σας έβαζε χαμηλό βαθμό στο λεξιλόγιο δε θα ήταν ο καθηγητής στο φροντιστήριο, αλλά το καινούριο σας φλερτ.
Η αλήθεια είναι πως τα αγόρια δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα κορίτσια. Μία γυναίκα θα αναλύσει τη γλώσσα του σώματος, τις παύσεις ανάμεσα στις φράσεις του, το μαλλί του που δε στρώνει και το χέρι του που παίζει αμήχανα με τον αναπτήρα.

Εκείνος από την άλλη θα μιλήσει πολύ γρήγορα πριν καλά καλά σκεφτεί και θα πει την αλήθεια χωρίς έξτρα σάλτσες και υπεκφυγές. Για να μη χαθείτε στη μετάφραση, διαβάστε τα παρακάτω παραδείγματα και πάρτε μία γεύση του τι επιτέλους θέλει να σας πει ο λεγάμενος.

• Όταν σας λέει «λυπάμαι» για ένα σας τσακωμό, εννοεί, «κουράστηκα να μαλώνουμε. Δε συμφωνώ μαζί σου αλλά βαριέμαι. Έλα να ξαπλώσουμε τώρα και όλα μέλι- γάλα».

• Τον έχετε πρήξει σχετικά με τα παραπανίσια σας κιλά, την κυτταρίτιδα, τους τέλειους γλουτούς της κολλητής σας και τους κοιλιακούς σας που δε διαγράφονται όπως θα έπρεπε. Όταν σας λέει «δεν είσαι χοντρή», εννοεί «είσαι μια χαρά, ούτε λεπτή ούτε χοντρή. Σταμάτα να μιλάς συνέχεια για το κορμί σου γιατί με κουράζεις».

• Έχετε βγει ένα ραντεβού και οι αμήχανες σιωπές μεταξύ σας είναι πιο πολλές από τις λέξεις που έχετε ανταλλάξει. Σας γυρνάει σπίτι και χωρίς να σας φιλήσει λέει, «θα σου τηλεφωνήσω». Μη μπερδευτείτε και παρερμηνεύσετε αυτό που μόλις σας είπε, το αγόρι απλά προσπαθούσε να βρει τρόπο να σας πει πως δε θα σας ξαναπάρει ποτέ.

• Σας περιμένει ο διευθυντής του σε επίσημο γεύμα σπίτι του και εσείς ακόμα βάφετε τα μάτια σας με βουδιστική ηρεμία. «Είσαι πολύ όμορφη, φυσική, χωρίς make up», σας φωνάζει από το διπλανό δωμάτιο, εννοώντας, «τελείωνε να φύγουμε το μακιγιάζ δεν είναι πλαστική χειρουργική και σε λίγο θα απολυθώ αν αργήσεις κι άλλο».

• Θέλετε εδώ και μέρες να δείτε αυτό το έργο στο θερινό σινεμά και τώρα που καλοκαίριασε είναι η κατάλληλη στιγμή. Όταν του τηλεφωνήσετε για να του ανακοινώσετε τα πλάνα σας, εκείνος θα σας πει «σήμερα έχουμε πει να μαζευτούμε μόνο άντρες», υπονοώντας άμεσα πως χρειάζεται το χώρο του και το χρόνο του με τους φίλους του, μιλώντας για όλα αυτά που εσείς βαριέστε ακόμα και να φανταστείτε.

Σκεφτείτε για λίγο τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που λέει και αυτά που εννοεί το καινούριο σας αγόρι και αν θέλετε να συνεχίσετε να είστε μαζί, μάθετε να ακούτε αλλά και να διαχειρίζεστε τις λέξεις κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τις ισορροπίες.