29/7/11

«Το Μεσοπρόθεσμο είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΝΑΝΝΟ
«Το Μεσοπρόθεσμο δεν είναι ο στόχος, είναι απλώς ένας ενδιάμεσος σταθμός. Είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος που γεφυρώνει το δύσκολο σήμερα, με τη μελλοντική προοπτική του τόπου». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του ο Γιώργος Νικητιάδης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας πως ο καθένας γνωρίζει μέσα στην κυβέρνηση πόσο δύσκολη είναι η σημερινή κατάσταση. Ο υφυπουργός Τουρισμού δείχνει πως δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές, όταν επισημαίνει πως αυτές πρέπει να γίνουν στην ώρα τους «…και μέχρι τότε να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να ανατάξουμε οικονομικώς τη χώρα. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι τέλους» συμπληρώνει. Για τη νέα δανειακή σύμβαση ρίχνει το… μπαλάκι στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ για τις επιθέσεις που δέχονται οι βουλευτές προσθέτει πως «…δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανομία, μεγαλύτερη ανασφάλεια, που πλήττει τελικά τον αδύναμο και στο τέλος φτάνουμε να ισχύει ο νόμος του ισχυρού έναντι του αδυνάτου».
Αναφερόμενος, τέλος, στα του… υπουργείου του, ο Γιώργος Νικητιάδης επισημαίνει πως ο τουρισμός είναι μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας που θα βγάλει τη χώρα από την οικονομική ύφεση και δήλωσε αισιόδοξος πως η τουριστική περίοδος θα κλείσει με θετικό πρόσημο συγκριτικώς με το 2010.
Βαρβαρότητα
«Αυτή είναι βαρβαρότητα, όχι δημοκρατία» είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας κατά των πολιτικών. Φοβόσαστε μήπως αυτό το φαινόμενο πάρει εφιαλτικές διαστάσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για το πολιτικό σύστημα;
Είναι διεθνώς καταγεγραμμένο ότι οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις γεννούν αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή και συγκρούσεις. Σ' αυτές ακριβώς τις στιγμές, είναι ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η πολιτική να καθοδηγεί την έξοδο από την κρίση, με συντεταγμένο δημοκρατικό τρόπο, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και εμπεδώνοντας τη βάσιμη προσδοκία ότι οι θυσίες των πολιτών και των απλών ανθρώπων έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Πού πιστεύετε ότι θα οδηγήσει αυτή η άγρια κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ;
Οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία. Οσες φορές στον τόπο μας καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός και η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, δεν άργησε να έρθει και η αντιδημοκρατική εκτροπή. Μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να ανεχθεί αυθόρμητη ή οργανωμένη βία. Τέτοια περιστατικά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανομία, μεγαλύτερη ανασφάλεια, που πλήττει τελικά τον αδύναμο και στο τέλος φτάνουμε να ισχύει ο νόμος του ισχυρού έναντι του αδυνάτου. Αυτή είναι βαρβαρότητα, δεν είναι Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση καλείται να τρέξει με... ολυμπιακές επιδόσεις το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο. Πολλοί, όμως, αμφισβητούν αυτή την προσπάθεια. Θα «κόψετε» το νήμα;
Το Μεσοπρόθεσμο δεν είναι ο στόχος, είναι απλώς ένας ενδιάμεσος σταθμός. Είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος που γεφυρώνει το δύσκολο σήμερα, με τη μελλοντική προοπτική του τόπου. Διαχειριζόμαστε μια κρίση που άλλοι δημιούργησαν και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προέχει η σωτηρία της χώρας. Ενώπιον αυτής της επιλογής δεν λογαριάζουμε πολιτικό κόστος. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην τα καταφέρουμε, αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία του λαού που περνάει δύσκολες στιγμές.
Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για τη νέα δανειακή σύμβαση. Συμφωνείτε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που θέλει η ψηφοφορία να γίνει με 180 βουλευτές;
Η κοινή λογική λέει ότι όσο μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων υπάρξει, τόσο πιο ισχυρή είναι η εικόνα της χώρας προς τους εταίρους μας και τα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα. Οπως έχετε διαπιστώσει, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επιδιώκει τη συναίνεση των κομμάτων παρά την πεισματική άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσέλθει σε διάλογο για να καταλήξουμε σε έναν κοινό άξονα δράσης που θα βγάλει τη χώρα από την οικονομική ύφεση.
Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τα σενάρια των εκλογών συνεχώς. Αυτή η κυβέρνηση, με τη νέα της δομή, μπορεί να αντέξει μέχρι το 2013;
Οι πρόωρες εκλογές όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά είναι βέβαιο ότι θα προσθέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και μέχρι τότε να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να ανατάξουμε οικονομικώς τη χώρα. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι τέλους. Και σ' αυτή τη μάχη, έχουμε τα πιο δυνατά όπλα. Αυτά τα όπλα, μας τα έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες, οι Ελληνες. Είναι οι θυσίες τους, οι οποίες πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα κάνουν την Ελλάδα να στηρίζεται στα πόδια της χωρίς δανεικά και άλλου είδους εξαρτήσεις.
Ο τουρισμός μπορεί να μας βγάλει από την ύφεση
Πάμε στον τουρισμό. Μπορεί να αποτελέσει «στήριγμα» για την οικονομία σήμερα;
Από την καταγραφή των αριθμητικών στοιχείων και μόνο, θα τολμούσα να πω ότι αυτή τη στιγμή ο τουρισμός είναι μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας που θα βγάλει τη χώρα από την οικονομική ύφεση. Χαιρόμαστε που οι κόποι μας άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στις μεγάλες τουριστικές αγορές. Χαράξαμε νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον τουρισμό και βήμα-βήμα την υλοποιούμε, σταθερά και αποτελεσματικά.
Οι ξένοι τουρίστες, παρά το γεγονός πως θεωρούν την Ελλάδα ως ένα «παραδεισένιο» προορισμό, τουναντίον, «φεύγουν» προς Τουρκία πλευρά. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η Τουρκία είναι μια χώρα που μπήκε στις τουριστικές αγορές τα τελευταία χρόνια. Παρά την οικονομική κρίση, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν διατηρήσει το ποιοτικό τους επίπεδο, το οποίο υπερτερεί έναντι αυτού της Τουρκίας. Ο τουρισμός είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας που πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται για να διατηρούμε τις υψηλές προδιαγραφές που θα μας κάνουν και πάλι πρώτους στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Οφείλουμε να οργανώσουμε τον δικό μας τουρισμό και να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Η πίτα είναι πολύ μεγάλη και επαρκεί για όλους.
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη φετινή χρονιά; Θα υπάρξει αύξηση;
Αισιοδοξώ ότι η τουριστική περίοδος θα κλείσει με θετικό πρόσημο συγκριτικώς με το 2010. Στόχος μας παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Το μεγάλο μας προνόμιο είναι ότι η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη και ασφαλής χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες όλο τον χρόνο. Κάναμε ήδη τα πρώτα βήματα. Οπως θα παρατηρήσετε, σε όλους σχεδόν τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις ανοίγουν από τον Απρίλιο. Είμαστε, όμως, έτοιμοι για διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε μεγαλύτερο βάθος. Τα περιθώρια είναι τεράστια, οι προοπτικές είναι ατέλειωτες. Εκείνο που απαιτείται είναι δουλειά από όλους μας.