29/4/10

Τέσσερις συνήθειες που μας «γερνούν»

Το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση ποτού, η καθιστική ζωή και η φτωχή διατροφή είναι τέσσερις συνήθειες που, όταν συνδυαστούν, είναι δυνατό να «γεράσουν» τον άνθρωπο μέχρι και κατά 12 χρόνια.

Στο πόρισμα αυτό κατέληξε 20ετής έρευνα του Πανεπιστημίου του Όσλο, με 5.000 Βρετανούς εθελοντές, 314 εκ των οποίων είχαν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συμπεριφορές. Από τα άτομα αυτά, οι 91 απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 29% του συνόλου. Από την άλλη πλευρά, από τους 387 υγιέστερους ανθρώπους, μέσα στην 20ετία πέθαναν οι 32, δηλαδή μόνο το 8% εξ αυτών.


Τα άτομα που συμμετείχαν, ηλικίας 44 ετών κατά μέσον όρο, απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ελέγχθηκαν τα πιστοποιητικά θανάτων για 20 χρόνια.

Συγκεκριμενοποιώντας τις ανθυγιεινές αυτές συμπεριφορές, η έρευνα αναφέρει ότι το κάπνισμα, η κατανάλωση τριών –και πέραν- ποτών την ημέρα για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες, η άσκηση που διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα, καθώς και η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (λιγότερο από τρεις φορές καθημερινά), αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και οδηγούν τους ανθρώπους να φαίνονται κουρασμένοι και κατά 12 χρόνια μεγαλύτεροι.

Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου ήταν η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

camerapress.blogspot.com