29/4/10

Δημιουργήθηκε το μικρότερο μικροσκόπιο στον κόσμο χωρίς φακό


Ο Αϊντογκάν Οζγκάν, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), εφηύρε το μικρότερο και ελαφρύτερο στον κόσμο μικροσκόπιο χωρίς φακό, το οποίο είναι κατάλληλο για εφαρμογές τηλε-ιατρικής.

Το μικροσκόπιο, το οποίο παρουσιάστηκε σε σχετική εργασία στο περιοδικό “Lab on a Chip”, που ειδικεύεται σε εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής, αποτελεί μετεξέλιξη και σμίκρυνση της καινοτομικής τεχνολογίας απεικόνισης χωρίς φακό με την ονομασία LUCAS, την οποία είχε αναπτύξει προ καιρού ο Οζγκάν, ο οποίος είναι επίσης ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοσυστημάτων της Καλιφόρνιας.


Αντί για την χρήση φακού που μεγεθύνει τα αντικείμενα, η νέα τεχνολογία δημιουργεί ολογραφικές εικόνες των κυττάρων ή των μικροσωματιδίων, χρησιμοποιώντας μια δίοδο εκπομπής φωτός (LED) για να φωτίζει τα αντικείμενα, καθώς και έναν ψηφιακό αισθητήρα για να συλλαμβάνει την εικόνα τους. Η νέα μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάλυση δειγμάτων αίματος, σάλιου και άλλων σωματικών υγρών.

Το μικροσκόπιο, που διαθέτει ενσωματωμένο ένα ειδικό «τσιπ», είναι πολύ μικρότερο και ελαφρύτερο (ζυγίζει μόλις 46 γραμμάρια - όσο ένα αβγό!) από τα συμβατικά μικροσκόπια, καθώς και οικονομικά πιο αποδοτικό, συνεπώς θεωρείται κατάλληλο για τις φτωχές χώρες. Επιπλέον, δεν απαιτεί την παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού για να αναλύει τις παραγόμενες εικόνες, αλλά ένας υπολογιστής αναλαμβάνει να κάνει κάτι τέτοιο και τα αποτελέσματα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Το μικροσκόπιο διαθέτει θύρα USB, που του επιτρέπει να συνδεθεί σε υπολογιστή, σε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ή σε φορητή συσκευή PDA, ώστε αφενός να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και αφετέρου να μπορεί να «ανεβάζει» τις εικόνες που παίρνει και να τις στέλνει σε κάποιο μακρινό νοσοκομείο μέσω Ίντερνετ, για περαιτέρω ανάλυση.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η ελονοσία, ο ιός του AIDS, η φυματίωση κ.α., ιδίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ιατρικές και νοσοκομειακές υποδομές και οι γιατροί πρέπει να καταφεύγουν στην τηλε-ιατρική. Το μικροσκόπιο μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση της ποιότητας του νερού σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί από τυφώνα ή σεισμό.


www.protothema.gr