9/9/10

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ο «Ποδηλατικός Γύρος Ξάνθης 2010»

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 διεξάγεται ο Ποδηλατικός Γύρος της Ξάνθης στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Ο φετινός ποδηλατικός γύρος παρουσιάζεται πλήρως αναμορφωμένος προκειμένου να ανταποκριθεί στο μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για το ποδήλατο. Δεν αποτελεί μια εκδήλωση διαγωνιστικού χαρακτήρα αλλά μια κυριακάτικη βόλτα για μεγάλους και μικρούς ξανθιώτες στους δρόμους της πόλης. Κεντρικό μήνυμα του φετινού ποδηλατικού γύρου είναι «το ποδήλατο στην πόλη» ως καθημερινό μέσο μετακίνησης, άθλησης και ψυχαγωγίας, ως λύσης για την κίνηση στην πόλη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, φιλικής προς το περιβάλλον.
Στο φετινό Ποδηλατικό Γύρο αλλάζει ριζικά η διαδρομή. Αφετηρία και τερματισμός θα είναι το πάρκο μπροστά στο γήπεδο του ΑΟΞ. Οι ποδηλάτες αφού περάσουν τη γέφυρα του Κοσύνθου στην οδό Έβρου θα διασχίσουν όλο το μήκος των οδών Λ. Στρατού και Λευκίππου, τμήμα της Καπνεργατών από το Αμοιρίδειο Κλειστό μέχρι το Ζήτα Παλλάς, την Π. Κυρίλλου (ποδηλατόδρομος πίσω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο) όλη την οδό 28ης Οκτωβρίου, θα διέλθουν από την Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης και ακολούθως από τις οδούς Βασ. Κωνσταντίνου και Βας. Σοφίας μέχρι το τέρμα τους, καταλήγοντας και πάλι στο γήπεδο του ΑΟΞ. Πρόκειται για διαδρομή σχεδόν επίπεδη, πιο βατή και πιο ασφαλή για τους συμμετέχοντες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στη διάρκεια της διαδρομής εκτός από την Τροχαία και τα οχήματα υποστήριξης που θα είναι περισσότερα, θα υπάρχει ομάδα περιφρούρησης για την ασφάλεια των ποδηλατών ενώ δεν θα επιτραπεί η κίνηση μηχανοκίνητων μέσων μέσα στην πορεία , που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις. Κατά την αφετηρία θα διανεμηθούν σχετικά μπλουζάκια στους ποδηλάτες ενώ στον τερματισμό θα υπάρχουν διπλώματα συμμετοχής και θα γίνει κλήρωση για τρία ποδήλατα μεταξύ των συμμετεχόντων . Στον τερματισμό του φετινού ποδηλατικού Γύρου πρόκειται να τιμηθεί ο γνωστός Ποδηλάτης Αντώνης Μαστράφης για την πολυετή προσφορά του στη διάδοση της ποδηλασίας στην Ξάνθη.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ένας μίνι Ποδηλατικός Γύρος για τους μικρούς φίλους κάτω των 6 ετών, με βοηθητικές ρόδες ή χωρίς. Οι παιδαγωγοί της «Παιδικής Πολιτείας» έχουν προετοιμάσει μια σειρά από παιχνίδια και εκπλήξεις για τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στο μίνι ποδηλατικό γύρο.

Ο Ποδηλατικός Γύρος ξεκινά στις 11 στο Γήπεδο του ΑΟΞ. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρκάρουν στην περιοχή του Γυμναστηρίου για να διευκολύνουν τη διεξαγωγή του ποδηλατικού Γύρου. Προτροπή των διοργανωτών είναι όλοι οι συμμετέχοντες να λάβουν μέρος στο φετινό ποδηλατικό γύρο με τα προστατευτικά τους κράνη.
Το θεσμό διοργανώνει φέτος το XanthiPress.gr αποδεχόμενο σχετική πρόταση του Δήμου Ξάνθης, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού καθώς ο αριθμός των ποδηλατών στην πόλη της Ξάνθης αυξάνεται εντυπωσιακά. Αναμένεται ότι η συμμετοχή των ποδηλατών της πόλης θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αντιδράσεις: