15/2/14

Ανατριχιαστική μαρτυρία δύτη από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

«Ανοίξαμε την καμπίνα και τους βρήκαμε. Πνιγμένους. Μικρά παιδιά, γυναίκες», αναφέρει δύτης που βούτηξε στο ναυάγιο, σε συνέντευξή του για την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, την οποία «μπλόκαρε» η δικαιοσύνη.
Ο Δημήτρης, είναι επίλεκτος βατραχάνθρωπος του Λιμενικού και ήταν ένας από τους δύτες που την 7η Φεβρουαρίου που βούτηξε στη θάλασσα και βρήκε το
σκάφος των μεταναστών.

Μάλιστα, ήταν ο πρώτος που άνοιξε την καμπίνα και αντίκρισε τα πτώματα.
Ο ίδιος μαζί με έναν ακόμα δύτη κατέβηκαν αρχικά στα 73 μέτρα: "Αρχικά (κατεβήκαμε) ένα ζευγάρι για να δούμε αν είναι το ναυάγιο και στη συνέχεια άλλοι τρεις για να απεγκλωβίσουν τον κόσμο.

Από τα 55-60 μέτρα είχαμε εικόνα του στόχου. Κάναμε έναν κύκλο, τον βιντεοσκοπήσαμε, βεβαιωθήκαμε για το όνομά του, Conzuru…".

Σύμφωνα με τον Δημήτρη, το σκάφος είναι ξύλινο με πολυεστέρα, μήκους περίπου 8-9 μέτρων: "Άθικτο, η δέστρα μπροστά μόνο είχε ξεκολλήσει. Σαπιοκάραβο. Αυτά χρησιμοποιούν όμως για να μεταφέρουν τον κόσμο. Και τον πνίγουν".

Ο Δημήτρης περιγράφει πως άνοιξαν την καμπίνα, η πόρτα της οποίας είχε φρακάρει: "Για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στην καμπίνα, αναγκαστήκαμε να σπάσουμε τους μεντεσέδες και να βγάλουμε την πόρτα. Και είδαμε μέσα ανθρώπους πεθαμένους. Εγώ μέτρησα τουλάχιστον 5.

Αρχικά απεγκλωβίσαμε ένα κοριτσάκι και ένα σακίδιο. Μετά ήρθαν οι συνάδελφοι".

Στο σημείο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης τον ρώτησε τι ακριβώς εννοεί όταν λέει κοριτσάκι, και ο Δημήτρης έδωσε μία συγκλονιστική απάντηση: "Δεν μπορείς να καταλάβεις κάτι παραπάνω, από τα ρούχα καταλαβαίνεις ότι είναι κοριτσάκι.

Ακόμα και για εμάς που έχουμε δει πολλά ήταν άσχημο θέαμα. Μικρά παιδιά, γυναίκες, κλεισμένοι στην καμπίνα, με άσχημο καιρό, σε ένα σαπιοκάραβο, χωρίς σωσίβια…".
Ο δύτης δήλωσε πως αυτή η ομάδα έβγαλε τέσσερα άτομα, ενώ υπογράμμισε πως ο τελευταίος δύτης είδε ακόμα 2 με 3 πτώματα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου ποιες ήταν οι σκέψεις του όταν βγήκε στην επιφάνεια, ο Δημήτρης απάντησε:

"Έχουμε απεγκλωβίσει ξανά ανθρώπους σε ναυάγια, αλλά αυτή τη φορά… παιδιά γυναίκες… το έγκλημα ήταν πέρα από κάθε λογική. Γιατί αν δεν είναι έγκλημα αυτό που κάνουν οι λαθρέμποροι, τότε ποιο είναι;".