10/3/11

Λάτσης και Νιάρχος οι πλουσιότεροι Ελληνες

Ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 4,8 δισ. δολαρίων και ο Φίλιππος Νιάρχος με 2,5 δισ. είναι οι μοναδικοί Ελληνες στη φετινή λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, την οποία συντάσσει το περιοδικό Forbes.

Ο Σπύρος Λάτσης.
Ο Σπύρος Λάτσης.
Πρώτος στη λίστα είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Μεξικάνος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ με περιουσία 74 δισ. δολαρίων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο δημιουργός της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, με 56 δισ. δολάρια. Ο Γουόρεν Μπάφετ συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με περιουσία 50 δισ. δολαρίων.

Ο πλουσιότερος Ελληνας
Στη 219η θέση της σχετικής λίστας και πρώτος μεταξύ των Ελλήνων βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης, που συνεχίζει την κληρονομιά του πατέρα του στη ναυτιλία, ανοίγοντας παράλληλα τις δραστηριότητές του στον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο. Το Forbes γράφει ότι τον τελευταίο χρόνο η περιουσία του δέχθηκε πιέσεις από τη μείωση της κεφαλαιοποίησης μίας σειράς επιχειρήσεων που ελέγχει, όπως οι EFG International, EFG Eurobank, Lamda Development, και Hellenic Petroleum.
Είναι επίσης ιδιοκτήτης των ναυλομεσιτικών PrivatAir και PrivatSea για ιδιωτικά αεροσκάφη και γιωτ. Είναι πτυχιούχος του London School of Economics και είναι μέλος του Ινστιτούτου Προχωρημένων Μελετών του Πρίνστον. Το 2011 η περιουσία του εκτιμάται στα 4,8 δισ. δολάρια, από 5,3 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ τη διετία 2007-2008 ανερχόταν σε 11 δισ. δολάρια.
Κορυφαίος συλλέκτης έργων Τέχνης
Ο μεγαλύτερος γιος του ιδρυτή της δυναστείας Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος, κληρονόμησε τη συλλογή έργων Τέχνης του πατέρα του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πανάκριβα έργα όπως η «Αυτοπροσωπογραφία με δεμένο αυτί», του Βαν Γκογκ και η αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο με τίτλο «Ε, Πικάσο!».
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ο Φίλιππος Νιάρχος έχει προσθέσει στη συλλογή νέα αριστουργήματα όπως είναι η αυτοπροσωπογραφία του Ζαν Μισέλ Μπασκιά και το «Shot Red Marilyn» του Αντι Γουόρχολ. Ο τελευταίος μάλιστα έχει δημιουργήσει και προσωπογραφία του ίδιου του Νιάρχου, χρησιμοποιώντας αξονικές του κρανίου του.
Η αξία της περιουσίας του Φίλιππου Νάρχου υπολογίζεται στα 2,5 δισ. δολάρια, αυξημένη σε σχέση με τα περυσινά 2 δισ. δολάρια, φέρνοντάς τον στην 459η θέση της λίστας του Forbes.