24/3/11

Την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση ετοιμάζει η Τουρκία στο Καστελόριζο


Για την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τελευταίων ετών στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Ρόδου, προετοιμάζεται η Τουρκία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μεγάλη είναι η κινητικότητα, η οποία λαμβάνει χώρα στον τουρκικό ναύσταθμο Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου.

Η προετοιμασία της άσκησης, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί -ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη- έρχεται σε συνέχεια της ανοιχτής πρόκλησης στην οποία προχώρησε το βράδυ της 12ης Μαρτίου τουρκική φρεγάτα, που παρενόχλησε ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Οι Ιταλοί έκαναν έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ νότια του Καστελόριζου, ενημερώνοντας το πλήρωμα του ότι βρίσκεται «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».


Το περιστατικό αυτό συνέβη, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα και τις προκλητικές δηλώσεις του ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newscode.gr οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεσμεύσει πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση για την πραγματοποίηση της αεροναυτικής άσκησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, όπου αρκετές φορές η Τουρκία έχει εγείρει αξιώσεις αναφορικά με το υποτιθέμενο δικαίωμά της να διεξάγει ενεργειακές έρευνες. Πρόκειται για την περιοχή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία έχει ξεσπάσει αναφορικά με τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έχει ως σκοπό να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, την στιγμή, που στην Αθήνα πραγματοποιείται συζήτηση αναφορικά με το επίπεδο συμμετοχής της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Δρούτσας βρίσκεται στο Βερολίνο, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τηρεί στάση αναμονής.

Όπως αναφέρει στο newscode.gr καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή: «Ίσως σήμερα, που η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι συγκεχυμένη, είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο».

Εγκλωβισμός

Μια επίσης αξιόπιστη πληροφορία, η οποία είναι ενδεικτική του πόσο έχει εγκλωβιστεί η Αθήνα, αναφέρει ότι η Ελλάδα αποφάσισε άμεσα να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο για τις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν θα διαφωνούσε τελικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ίσως η Ελλάδα να μην πρόσφερε διευκολύνσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζονται κατά των Κανταφικών δυνάμεων, αν εξ αρχής είχε γνώση της τουρκικής στάσης στο θέμα της Λιβύης, δεδομένου ότι η Άγκυρα εμμένει σταθερά στην άρνησή της για ανάληψη στρατιωτικού ρόλου από το ΝΑΤΟ.


Πηγή