11/3/11

Βιβλική καταστροφή και εκατοντάδες νεκροί στην Ιαπωνία

Παγκόσμιο σοκ για τον πανίσχυρο σεισμό 8,9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία, προκαλώντας γιγάντιο τσουνάμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας σπέρνοντας πανικό και θάνατο. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές, ενώ εκτινάσσεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες θύματα. Στις ακτές της Χαβάης έφτασε το τσουνάμι· προειδοποίηση έχουν εκδώσει δεκάδες χώρες, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Εκκενώνεται περιοχή γύρω από πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία. Όλες οι εξελίξεις...

Οι σεισμός, μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών, σημειώθηκε στις 07:45 ώρα Ελλάδος (14:45 τοπική ώρα) στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού και προκάλεσε πανικό στο Τόκιο -σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης- με τους κατοίκους να βγαίνουν έντρομοι στους δρόμους.


Ακολούθησε τσουνάμι δέκα μέτρων που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τεράστια κύματα, αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν από νερό. Συνεχείς ήταν οι μετασεισμοί, οι περισσότεροι μεγέθους άνω των έξι βαθμών.

Εκτινάσσεται ο αριθμός των νεκρών


Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στη βορειοδυτική παράκτια πόλη Σεντάι εντοπίστηκαν οι σοροί 200 με 300 ανθρώπων.

Προσωρινός απολογισμός των ιαπωνικών αρχών κάνει λόγο για 288 νεκρούς και 349 αγνοούμενους, ενώ υπάρχουν πολλές εκατοντάδες τραυματίες. Η αστυνομία σημειώνει ότι πρόκειται για πολύ πρόχειρο υπολογισμό, καθώς είναι πολύ δύσκολη η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων λόγω του μεγάλου αριθμού των περιοχών που έχουν πληγεί.

Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ υψηλότερος.

Το τσουνάμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές έχει παρασύρει κατά πληροφορίες πλοίο με 100 επιβαίνοντες, ενώ τα κύματα ενδέχεται να «κατάπιαν» και μία επιβατική αμαξοστοιχία. Υπάρχουν, επίσης, φόβοι για εγκλωβισμένους σε ένα ξενοδοχείο που κατέρρευσε στην πόλη Σεντάι.

Φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Μιγιάγκι, η οποία έχει δεχθεί το βαρύτερο χτύπημα από το σεισμό.

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου ξέσπασαν πυρκαγιές σε κτίρια στο Τόκιο, καθώς και σε σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Οναγκάουα. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε βλάβη στο σύστημα ψύξης πυρηνικού εργοστασίου στην επαρχία Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία.


Οι αρμόδιες Αρχές έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Φουκουσίμα, μετά τη δυσλειτουργία στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού.

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, διαβεβαιώνουν οι Αρχές, ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζητά λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση στο σταθμό της Φουκουσίμα, σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς και τους ερευνητικούς αντιδραστήρες της χώρας.

Πυρκαγιά ξέσπασε λόγω του σεισμού και στο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Οναγκάουα. Η ΙΑΕΑ έχει λάβει ενημέρωση από την Ιαπωνία ότι η φωτιά έχει κατασβεστεί και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας. Όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της Ιαπωνίας έχουν κλείσει.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι λίγες ώρες μετά το σεισμό. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το εργοστάσιο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Συναγερμός για τσουνάμι στον Ειρηνικό

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι αρχές 50 χωρών, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι την Καλιφόρνια και τις δυτικές ακτές του Καναδά.

Ασθενή κύματα, από μισό έως ένα μέτρο, έφτασαν στις ακτές της Χαβάης λίγο μετά τις 15:00 (ώρα Ελλάδος). Οι Αρχές είχαν ήδη εκκενώσει τις παράκτιες περιοχές όλων των νησίων. Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν μακριά από τις ακτές, ενώ έκλεισαν προληπτικά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά.

  • Στη Χαβάη έφθασε το τσουνάμι
Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών με την Καλιφόρνια να ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των κατοίκων που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Η προειδοποίηση ισχύει για Φιλιππίνες, Αυστραλία, Φίτζι, Νέα Ζηλανδία, Παπούα-Νέα Γουινέα κι άλλα νησιά-κρατίδια του Ειρηνικού, καθώς και χώρες της αμερικανικής ηπείρου: Μεξικό, Χιλή, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού, Αλάσκα, Χαβάη, δυτικές ακτές των ΗΠΑ (Καλιφόρνια και Όρεγκον).

Η Ταϊβάν και η Ινδονησία ήραν την προειδοποίηση που είχε εκδοθεί νωρίτερα, ενώ στο Γκουάμ δεν εμφανίστηκαν κύματα παρά τις προβλέψεις.

Την ίδια ώρα, να παράσχουν «κάθε απαραίτητη βοήθεια» υποσχέθηκαν στην Ιαπωνία οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αλληλέγγυος δηλώνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σε ετοιμότητα τα Ηνωμένα Έθνη για την αποστολή ομάδων διάσωσης.