26/8/10

Δεν... παίζονταν οι Η.Π.Α. (59 - 87)

Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ ηττήθηκε με 87-59 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο τελευταίο τεστ ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που αρχίζει το Σάββατο στην Τουρκία. Δεν αγωνίστηκαν ούτε δευτερόλεπτο Μπουρούσης και Σχορτσανίτης. Ο πρώτος για να προφυλαχθεί και ο δεύτερος επειδή γύρισε τον αστράγαλο του κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης. Δεν πρόκειται, όμως, για κάτι σοβαρό. Κορυφαίοι για τη «γαλανόλευκη», Κώστας Τσαρτσαρής και Νικ Καλάθης. Φοβερός ο Ντουράντ.


Και οι δύο ομάδες φάνηκε να ψάχνονται στο ξεκίνημα του ματς. Χωρίς ρυθμό και φαντασία αμφότερες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σκορ στο πρώτο δίλεπτο. Μέχρι που ο Κώστας Τσαρτσαρής έσπασε το ρόδι. Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί πήραν μπρος και προηγήθηκαν με 9-4 χάρη στον οίστρο των Ρόουζ και Ντουράντ. Η διαφορά έφτασε ακόμη και σε διψήφια επίπεδα (16-6) για τους Αμερικανούς και αυτό γιατί οι διεθνείς μας είχαν, χωρίς λόγο, φοβερό άγχος. Οι Κώστας Τσαρτσαρής και Νικ Καλάθης έδειχναν να μην είναι «ψαρωμένοι» και με σερί 5-0, η «γαλανόλευκη» μείωσε σε 16-11 για να τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο με 20-11 υπέρ των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί επέβαλαν τον δικό τους ρυθμό στα πρώτα πέντε λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου. Ο Ρόουζ έτρεχε, οι Ντουραντ και Ιγκουοντάλα σκόραραν και έτσι οι ΗΠΑ προηγήθηκαν 34-21. Ο Κώστας Τσαρτσαρής, όμως, συνέχισε να παλεύει… με τα θηρία (φτάνοντας τους 13 πόντους), αλλά η «γαλανόλευκη» παρέμενε πίσω με διψήφια διαφορά. Όποτε η Εθνική προσπαθούσε να ρίξει τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους (40-30), οι Αμερικανοί απαντούσαν για να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο με τις ΗΠΑ μπροστά στο σκορ (42-32).

Η εικόνα της Εθνικής, όχι πως ήταν κακή στο πρώτο ημίχρονο, βελτιώθηκε αισθητά, όμως, στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου. Η άμυνα ήταν σαφώς καλύτερη και από εκεί ξεκίνησαν όλα τα καλά. Η «γαλανόλευκη» μείωσε σε 45-37, έξι λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου, αλλά οι Αμερικανοί με μπροστάρη τον Κέβιν Ντουράντ έκαναν σερί 7-0 για το 52-37. Το σερί έγινε 11-2 επιμέρους σκορ και η διαφορά άνοιξε αρκετά (56-39). Ρόουζ και Ντουράντ έδειχναν ασταμάτητοι, την ίδια στιγμή που τα σημαντικά γρανάζια της δικής μας ομάδας δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά. Ήταν εμφανές πως στο τελευταίο πεντάλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου η Εθνική μας είχε χάσει τη συγκέντρωση της και τον προσανατολισμό της μέσα στο παιχνίδι. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί πατούσαν γκάζι, έτρεχαν στον αιφνιδιασμό με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει στο +24 (68-44) για τους Αμερικανούς στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι διεθνείς προσπάθησαν να «μαζέψουν» τη διαφορά. Ο Κώστας Τσαρτσαρής ήταν ο μόνος που έβρισκε με διάφορους τρόπους τον δρόμο προς το καλάθι, αλλά δεν είχε συμπαράσταση. Έτσι, η διαφορά συνέχισε να βρίσκεται πάνω από τους 20 πόντους και τους Αμερικανούς να φτάνουν σε μια πανεύκολη νίκη. Ραντεβού στην Τουρκία λοιπόν…

Δεκάλεπτα: 14-22, 32-42, 44-68, 87-59

Εθνικής Ελλάδος (Καζλάουσκας): Καϊμακόγλου, Ζήσης 2, Σπανούλης 7 (1), Καλάθης 7 (1), Φώτσης 8 (2), Πρίντεζης 3 (1), Περπέρογλου 6, Τσαρτσαρής 24 (1), Διαμαντίδης 1, Βουγιούκας.

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Μπίλαπς 7 (1), Ντουράντ 15 (1), Ρόουζ 11 (1), Γκέι 6, Ιγκουοντάλα 7, Γκρέιντζερ 3, Λοβ 7, Όντομ, Τσάντλερ, Γκόρντον 18 (4), Ουέστμπρουκ 8, Κάρι 4.