26/8/10

Με αισιοδοξία οι μεταλλωρύχοι περιμένουν τη σωτηρία

Οι διασώστες βρήκαν τη δύναμη και αποκάλυψαν στους  33 εργάτες που έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο στη Χιλή ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να απεγκλωβιστούν.
Σύμφωνα με τον Χαϊμέ Μαναλίχ οι μεταλλωρύχοι, που έχουν παγιδευτεί 700 μέτρα κάτω από τη γη μετά την κατάρρευση τμήματος του ορυχείου στις 5 Αυγούστου, αντέδρασαν ψύχραιμα.


Οι αρχές δεν τους είχαν ενημερώσει μέχρι τώρα, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για την ψυχική τους υγεία. Το τούνελ που θα σκαφτεί για να απεγκλωβιστούν μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τέσσερις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.
«Τους είπαμε… ότι δεν θα διασωθούν μέχρι την Ημέρα Ανεξαρτησίας (18 Σεπτεμβρίου) και ότι ελπίζουμε να τους βγάλουμε πριν τα Χριστούγεννα», όπως δήλωσε ο υπουργός υγείας.

Παρόλο που αντέδρασαν ψύχραιμα, αναμένεται να ακολουθήσει «μία περίοδος κατάθλιψης, άγχους και έντονης δυσφορίας», πρόσθεσε.

Η αρχές της Χιλής έχουν ζητήσει από τη NASA πληροφορίες σχετικά με το πώς διατηρούνται οι αστροναύτες ψυχικά και σωματικά υγιείς παρά το ότι παραμένουν σε περιορισμένο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα σωστικά συνεργεία τους, μέσα από ένα στενό διάδρομο, στέλνουν στους παγιδευμένους εργάτες γλυκόζη, ταμπλέτες ενυδάτωσης, μικρά φώτα, φάρμακα. Ο Μαναλίχ είπε ότι στις προμήθειες θα προστεθούν και αντικαταθλιπτικά, ενώ θα γίνουν προσπάθειες να εγκατασταθεί ειδικός φωτισμός που θα μιμείται την ημέρα και τη νύχτα, αλλά και να τους δώσουν παιχνίδια ώστε να αμβλυνθεί η ψυχολογική πίεση.
protothema.gr