8/8/10

Αποκολλήθηκε παγονησίδα-γίγας

Το μεγαλύτερο γεγονός των τελευταίων 50 ετών συνέβη την Πέμπτη (5/8) στην Αρκτική όταν αποκολλήθηκε παγονησίδα στο τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Μανχάταν!Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παγονησίδα-γίγας θα οδηγηθεί στο Στενό Νάρες που βρίσκεται μεταξύ Γροιλανδίας-Καναδά και απέχει 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.


Το μισό ύψος του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ έχει το κομμάτι που αποκολλήθηκε ενώ η έκτασή του αγγίζει τα 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το γεγονός ανέμενε ο Αντρέας Μιούντσοου, καθηγητής Επιστήμης και Μηχανικής των Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο Ντέλαγουερ ωστόσο επισήμανε πως δεν περίμενε να αποκολληθεί τόσο μεγάλο κομμάτι.

"Τα γλυκά νερά που αποθηκεύονται σε αυτή την παγονησίδα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη ροή των ποταμών Ντέλαγουερ ή Χάντσον για περισσότερα από δύο χρόνια. Θα μπορούσαν επίσης να εξασφαλίσουν τη ροή σε ολόκληρο το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης των ΗΠΑ για 120 μέρες", υπογράμμισε ο κ. Μιούντσοου.

Προσέθεσε δε ότι θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να διαπιστωθεί εάν για την αποκόλληση ευθύνεται η υπερθέρμανση της Γης καθώς από το 2003 έχουν συλλεχθεί αρχεία από τους παγετώνες της περιοχής. Άλλωστε, το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η ροή θαλάσσιου νερού κάτω από τους παγετώνες.

"Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως προκλήθηκε από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο", εξήγησε ο Μιούντσοου και ανέφερε πως το κομμάτι-γίγας είτε θα λιώσει στο έδαφος, είτε θα σπάσει σε μικρότερα κομμάτια ή θα οδηγηθεί σταδιακά προς νότια κάτι που θα προκαλούσε προβλήματα στη μετακίνηση των πλοίων.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους κρίθηκε από τους ειδικούς ως το θερμότερο που έχει καταγραφεί λόγω του Ελ Νίνιο αλλά και στα  αυξημένα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου.

Το 1962 η Κρηπίδα Πάγου Γουόρντ Χαντ αποκόπηκε από ένα νησί και μέρη της έμειναν μεταξύ νησιών στο Στενό του Νάρες.

cosmo.gr