2/8/10

Κακοσμία στόματος : Όταν η μυρωδιά του στόματος μας κρατάει μακριά

Η κακοσμία του στόματος, δηλαδή η δυσάρεστη μυρωδιά του στόματος αναφέρεται συχνά και άλλοτε είναι αισθητή μόνο από το άτομο που την αναφέρει και άλλοτε και από τον περίγυρό του, τον κόσμο με τον οποίο συναναστρέφεται, προκαλώντας έτσι πρόβλημα στην κοινωνική του ζωή και συμπεριφορά.Γενικά, η κακοσμία του στόματος σπάνια υποκρύπτει κάτι το σοβαρότερο και είναι πολύ συχνή κατά την αφύπνιση του ατόμου. Μπορεί επίσης να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το είδος τον τροφίμων που καταναλώνει το άτομο, η συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας, η φτωχή στοματική υγιεινή και διάφορες στοματικές παθήσεις όπως π.χ η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα.
Συνήθως όμως το άτομο που αναφέρει την κακοσμία στόματος τη βιώνει σε πολύ πιο έντονο βαθμό από ό,τι οι υπόλοιποι που βρίσκονται κοντά του. Πάντως, η δυσοσμία στόματος μπορεί να αντικειμενικοποιηθεί και να μετρηθεί με την ειδική συσκευή κακοσμίας του στόματος (halimeter).
Σε ό,τι αφορά στην κακοσμία στόματος στοματικής προέλευσης θα πρέπει να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πιθανή αιτία. Συστήνεται στον ασθενή να αποφεύγει την πρόσληψη ορισμένων τροφίμων που προκαλούν κακοσμία όπως είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα πολλά μπαχαρικά, καθώς επίσης το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Επίσης, η λήψη τακτικών γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας και η υιοθέτηση ενός πλούσιου πρωινού που να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση της κακοσμίας του στόματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ανανάς περιέχει ένα ένζυμο που ενισχύει την καθαριότητα του στόματος.
Μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να ακολουθεί βούρτσισμα των δοντιών ενώ συνολικά η στοματική υγεινή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδοντίων και στοματικού διαλύματος που να περιέχει την κατάλληλη αντιμικροβιακή ουσία (π.χ χλωρεξιδίνη) και να στερείται αλκοόλης.
Τα άτομα που φέρουν τεχνητές οδοντοστοιχίες θα πρέπει να τις αφαιρούν οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και να τις τοποθετούν σε ειδικό απολυμαντικό διάλυμα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το καθημερινό βούρτσισμα της πάνω επιφάνειας της γλώσσας είτε με μία μαλακή οδοντόβουρτσα και νερό είτε με ειδικό καθαριστή γλώσσας.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για καπνιστές ή άτομα με αυλακωτή γλώσσα η οποία λόγω της μορφής της έχει την τάση να κατακρατά υπολείμματα τροφών.
Επίσης, η συχνή και επαρκής ενυδάτωση του στόματος βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της δυσάρεστης οσμής του στόματος. Σε αυτό μπορεί εκτός από την επαρκή πρόσληψη νερού να βοηθήσουν και τα υποκατάστατα σιέλου ή η χρήση τσίκλας χωρίς ζάχαρη.
Η κακοσμία στόματος όμως μπορεί να προέρχεται και από άλλες ανατομικές περιοχές εκτός από τη στοματική κοιλότητα όπως είναι το ιγμόρειο άντρο, οι ρινικές κοιλότητες, από διάφορες φλεγμονές της άνω αναπνευστικής οδού (π.χ αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα) ή και από το πεπτικό σύστημα, οπότε ο αρμόδιος γιατρός οφείλει να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να τη θεραπεύσει.

πηγη:cosmo.gr