25/1/12

Αντ. Σαμαράς: "Εκλογές ώς τις 8 Απριλίου"

Την “κόκκινη γραμμή” περί εκλογών έως τις 8 Απριλίου, δηλαδή πριν το Πάσχα, επανέφερε χθες ο Αντ. Σαμαράς, την ώρα που... πιέζεται να αποχρωματίσει όλες τις υπόλοιπες, λόγω των πιέσεων της τρόικας και των δανειστών για νέα άγρια μέτρα λιτότητας ώς το 2015.



Μιλώντας στο Reuters, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε χαρακτηριστικά πως “μόλις επιτευχθεί η συμφωνία για το νέο δάνειο και το ελληνικό χρέος θεωρηθεί και πάλι διαχειρίσιμο, πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές”. “Η ανταλλαγή ομολόγων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 Μαρτίου, μπορούμε να πάμε σε εκλογές στις 8 Απριλίου. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε στιγμή”, πρόσθεσε ο Αντ. Σαμαράς, που ζήτησε και αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται στον 5ο συνεχόμενο χρόνο βαθιάς ύφεσης, μια κατάσταση άνευ προηγουμένου για τη χώρα, αλλά και για την Ευρώπη”, και κατέληξε εκτιμώντας πως “αν δεν κάνουμε κάτι, θα βυθιστούμε ακόμη περισσότερο, δεν θα βγούμε από την κρίση”.

Προβληματισμός για τις πιέσεις
Την ίδια ώρα, όμως, που ο Αντ. Σαμαράς επαναφέρει την εκλογική “κόκκινη γραμμή” του, πιέζεται εντόνως για να αποχρωματίσει όλες τις υπόλοιπες, δηλαδή τις “κόκκινες γραμμές” περί μη λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, κατά της μείωσης του βασικού και του 13ου και 14ου μισθού. Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. επικρατεί έντονος προβληματισμός μετά τις χθεσινές δηλώσεις των Ρεν - Σόιμπλε, που προϊδεάζουν για νέες απαιτήσεις των δανειστών μας να υπογράψουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί δήλωση “μνημονιακής” νομιμοφροσύνης για τα μέτρα που θα δεσμεύσουν τη χώρα ώς το 2015. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς έχει πολλές φορές πει δημόσια ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τα διαπραγματευθεί και να τα πάρει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Ωστόσο, ήδη “γαλάζια” στελέχη παραδέχονται ότι “όλα τα μέτρα θα αποφασιστούν τώρα” και μένει να φανεί πώς ο Αντ. Σαμαράς θα δικαιολογήσει άλλη μια πολιτική κυβίστηση, όταν θα τα στηρίξει στη Βουλή.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία και αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλ. Πούτιν.


Πηγή:avgi