18/1/12

Επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια τον Φεβρουάριο

Την Αθήνα και τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθεί ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός
απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με σκοπό την επίλυση του θέματος της ονομασίας.


Την είδηση επιβεβαίωσε ο διαπραγματευτής της Ελλάδας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης έπειτα από συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. 


"Είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο αν θέλει" τόνισε ο κ. Βασιλάκης. 


Ο Έλληνας διαπραγματευτής θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Νίμιτς το πρωί της Τρίτης ώρα Ηνωμένων Πολιτειών "για να εξετάσουμε από κοινού, μετά τη συνάντηση που θα έχει και με τον εκπρόσωπο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - τη γνωστή ως FYROM - ποιες είναι οι δυνατότητες, προκειμένου οι  διαπραγματεύσεις να μας φέρουν πιο κοντά στην οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας". 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βασιλάκης τόνισε "τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης". Ωστόσο όπως επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης «με προκλήσεις και επιθέσεις, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η
 
πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση». 


Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ. Νιμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων κάθε άλλο παρά δικαιώνουν την άποψη που εξέφρασε δημοσίως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι ότι "οι μεγάλες δυνάμεις είναι εντελώς αδιάφορες για το θέμα του ονόματος". Με την άποψή του αυτή, όπως είναι προφανές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσπάθησε να αιτιολογήσει την αδιαλλαξία και την εμμονή του στη διατήρηση του λεγόμενου συνταγματικού ονόματος της χώρας του. 

Για να επιρρίψει τις ευθύνες στους άλλους, ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριξε μάλιστα ότι "η Ελλάδα ούτε θέλει, ούτε μπορεί να λύσει το ζήτημα". 


"Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι δεν ήταν και πολύ επιβοηθητικές", σχολίασε ο κ. Βασιλάκης. Ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Σκοπιανό υπογράμμισε ότι "ο κ. Γκρούεφσκι δεν είναι αμέτοχος παρατηρητής ώστε να κάνει τα σχόλια που έκανε" και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων "κρατάει στα χέρια του την προοπτική εξεύρεσης λύσης και το μέλλον της χώρας του", δεδομένου -όπως παρατήρησε ο κ. Βασιλάκης ότι "η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει μετακινηθεί όλα αυτά τα χρόνια". Ο Έλληνας διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται, ούτως ή άλλως, να μπούμε σε ρητορική αντιπαράθεση με τον κ. Gruevski, παρά τις επιθέσεις. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να αλλάξει στάση, ώστε να πετύχουμε την επίλυση του ζητήματος σε κάποια φάση σύντομα".
 


Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν αλλάζει τα δεδομένα και ότι με την ετυμηγορία η Ελλάδα και η FYROM καλούνται "να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, ώστε να φτάσουμε σε κάποια λύση" 











http://kapistri.blogspot.com