27/1/12

Οι Έλληνες φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη, οι Βαλκάνιοι έρχονται

Ενώ οι Έλληνες στρέφονται στις γειτονικές χώρες προκειμένου να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους, οι Βαλκάνιοι επισκέπτες πλημμυρίζουν κάθε Σαββατοκύριακο την αγορά της Θεσσαλονίκης για ψώνια.


Με την Ελλάδα της κρίσης να φαντάζει στους Βαλκάνιους αναπτυγμένη δυτική κοινωνία, οι Βαλκάνιοι βρίσκουν την ευκαιρία και πλημμυρίζουν τη Θεσσαλονίκη είτε για να αγοράσουν επώνυμες φίρμες είτε για αναψυχή.


Οι τελωνειακοί στους μεθοριακούς σταθμούς των Ευζώνων στο Κιλκίς και του Προμαχώνα στις Σέρρες, από όπου περνούν κάθε Σαββατοκύριακο εκατοντάδες αυτοκίνητα από Σκόπια και Βουλγαρία αντίστοιχα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, δεν κρατούν στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου.


Ούτε και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, όπως σημειώνουν τα "Νέα", μπορεί να δώσει συγκεκριμένο αριθμό ξένων πελατών, εκτός ίσως από την απάντηση που έδωσαν καταστηματάρχες σε συνεργεία του Συλλόγου καταγράφοντας την κίνηση στην αγορά την περίοδο των περσινών καλοκαιρινών εκπτώσεων.


Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει συμμετοχή στον τζίρο των καταστημάτων από επισκέπτες ξένων χωρών και τουρίστες, το 53% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά.


Απόδραση στη Θεσσαλονίκη


"Επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη μία φορά τον μήνα. Στα καταστήματα της πόλης βρίσκω μεγάλη ποικιλία και κυρίως καλή ποιότητα στα ακριβά και επώνυμα ρούχα", δήλωσε στα "ΝΕΑ" επισκέπτης από τα Σκόπια. "Στην αγορά σας βρίσκω καλύτερες προσφορές σε ρούχα και παπούτσια. Οι ακριβές φίρμες είναι συνήθως κατά 10% φθηνότερες από τα Σκόπια", προσέθεσε η φίλη του.


Ταξιδιωτικά γραφεία από το κέντρο των Σκοπίων διοργανώνουν κάθε Σάββατο ημερήσιες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε περίοδο εκπτώσεων οι επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες πλημμυρίζουν τους δρόμους.


Η εικόνα της αγοράς στις χειμερινές εκπτώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστή Χαντζαρίδη, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση των πελατών από γειτονικές χώρες.\


Το προφίλ των Βαλκάνιων επισκεπτών


Αναφορικά με το προφίλ των Βαλκάνιων επισκεπτών του Σαββατοκύριακου, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.


Αρχικά, οι επισκέπτες που έρχονται οργανωμένα με λεωφορεία είναι κυρίως νέοι και φοιτητές που συνδυάζουν την μονοήμερη εκδρομή με τα ψώνια.


Μια δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που έρχονται για να ξοδέψουν μαύρο χρήμα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των συμπατριωτών τους αλλά και των Αρχών στα Σκόπια και τη Σόφια.


Οι περισσότεροι έρχονται με πολυτελή τζιπ, ξοδεύουν πολλά χρήματα, κάνουν επίδειξη πλουτισμού και αναχωρούν την επόμενη ημέρα, έχοντας διασκεδάσει μέχρι το πρωί σε νυχτερινά κέντρα. Υπάρχει, τέλος, και μια κατηγορία, κυρίως Βούλγαροι, που είναι έμποροι από τη γειτονική χώρα.