22/5/12

Κλειστά τα φαρμακεία την Τετάρτη

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε το βράδυ της Τρίτης η κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα των φαρμάκων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι φαρμακοποιοί εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους και έτσι την Τέταρτη 23 Μαΐου τα φαρμακεία θα παραμένουν κλειστά,  ενώ αναστέλλεται η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς για την αποπληρωμή των χρεών του τρέχοντος έτους. Οι φαρμακοποιοί έλαβαν διαβεβαιώσεις εντός συγκεκριμένου  χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, επιφυλάχτηκαν για τον αν πρέπει να δεχτούν και θα αποφασίσουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας, Α. Ρουπακιώτης, ο υπουργός Υγείας Χρ. Κίττας, ο υπουργός Επικρατείας, Α. Αργυρός, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Γ. Κουβάρης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης.
Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προχωρούν από την Τετάρτη σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα τεράστια χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ύψους 1 δισ ευρώ προς τον κλάδο τους. Σημειώνεται ότι τα βεβαιωμένα χρέη αγγίζουν τα 540 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα εκτιμάται ότι οφείλονται κατά το διάστημα Μαρτίου- Μαΐου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23 Μαΐου τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Πέμπτη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να προμηθεύονται μεν τα φάρμακά τους αλλά μόνο τοις μετρητοίς, καθώς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι διακόπτουν επ’ αόριστον τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απέστειλε εξώδικο για τα οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΟΠΥΥ, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία  των 45 ημερών  εντός των οποίων ο φορέας  ήταν υποχρεωμένος να εξοφλήσει τους λογαριασμούς των φαρμακείων.

Ο ΠΦΣ επισημαίνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας  των φαρμακείων και τις επιπτώσεις που θα έχει στο σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης και ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να διασφαλίσει τη ρεαλιστική και σταθερή χρηματοδότησή του από την πολιτεία ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα των οφειλών του προς τον κλάδο των φαρμακοποιών.


«Η παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας έχει προκαλέσει το παράδοξο να καλούμαστε να καταβάλουμε εις το Δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ για τις συνταγές εκείνες, τις οποίες καθυστερείτε να μας πληρώσετε, καθώς επίσης και τον φόρο εισοδήματος για εισόδημα του παρελθόντος έτους, το οποίο ουδέποτε έχουμε λάβει» αναφέρεται στην εξώδικη επιστολή του ΠΦΣ.

«Πρέπει να διασφαλίζουμε  το κοινωνικό κράτος και  την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον η Πολιτεία εξασφαλίζει σταθερή και ρεαλιστική χρηματοδότηση του Οργανισμού. Τα ψευτοδιλήμματα , «συντάξεις ή φάρμακα» είναι απαράδεκτα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ,  κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.


Τηλεφωνική γραμμή για τους βαρέως πάσχοντες ενεργοποιεί ο ΦΣΑ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών (ΦΣΑ) ανακοίνωσε ότι προκειμένου να  βοηθήσει τους ασθενείς στην ανεύρεση των φαρμάκων τους,  θέτει σε λειτουργία γραφείο καταγγελιών και παραπόνων στα γραφεία του στο ΦΣΑ και καλεί όσους έχουν πρόβλημα προμήθειας του φαρμάκου τους, να καλούν στα τηλέφωνα 210 5220954, 210 5220955, 210 5223914. Οι υπάλληλοι θα καταγράφουν το πρόβλημα τους, θα τους δίδουν  πληροφορίες και θα προωθούν το περιστατικό στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως κατήγγειλε την Δευτέρα ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κώστας Λουράντος, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες από ασθενείς που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες, ιδίως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους, που  ψάχνουν εναγωνίως να βρουν τα φάρμακα τους, πηγαίνοντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς αποτέλεσμα.

Τη δραματική κατάσταση αποτύπωσε μοναδικά μια 40χρονη ασθενής που στη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης τύπου του ΦΣΑ τη Δευτέρα εξέπεμψε κραυγή αγωνίας για την εξασφάλιση της χημειοθεραπείας της τους τελευταίους δυο μήνες. «Θέλω να ζήσω. Δεν είμαι πειραματόζωο των αρμοδίων» είπε χαρακτηριστικά, αφού περίγραψε τη διαδρομή της σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας προκειμένου να βρει την αγωγή της. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήταν άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας, κ. Χρήστου Κίττα  σε ό,τι αφορά την 40χρονη ασθενή, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως είναι ανοιχτή η γραμμή επικοινωνίας με τον ίδιο ειδικά για τέτοιας φύσεως θέματα, που αφορούν τον ασθενή και τον αξιοπρεπή αγώνα του για επιβίωση.