Η προεκλογική εκστρατεία για τις κυπριακές βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής που ολοκληρώθηκε και τυπικά τα μεσάνυκτα, ήταν διαφορετική από όλες τις προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες.
Αν και τυπικά είχε τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων -υψηλούς τόνους, αλληλοκατηγορίες κομμάτων, κυνήγι σταυρών προτίμησης και συνθηματολογία- η φετινή προεκλογική εκστρατεία ξεχώριζε σε μερικά ουσιαστικά σημεία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο, τα θέματα της οικονομίας είχαν σημαντικό μερίδιο στις συζητήσεις, παράλληλα με το πολιτικό πρόβλημα, για το είδος και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού.
Έτσι, ενώ σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες, μέχρι και εκείνη για τις προεδρικές εκλογές του 2008, το κυπριακό πρόβλημα ήταν το κυρίαρχο θέμα, στην παρούσα εκστρατεία η οικονομία είχε ίσο, αν όχι μεγαλύτερο μερίδιο με το Κυπριακό. Σε μερικές περιπτώσεις, λόγω και των οικονομικών εξελίξεων, μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των κομμάτων για μέρες.
Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν και οι δημοσκοπήσεις, που κατέδειξαν ότι τα οικονομικά προβλήματα απασχολούν τους πολίτες στον ίδιο βαθμό με το πολιτικό ζήτημα.
Τόσο στο πολιτικό θέμα όσο και στην οικονομία, το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ -μαζί με την κυβέρνηση Χριστόφια- βρέθηκε σε αντιπαράθεση με όλα τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από κυβερνητικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας όσο και σε πτυχές της πολιτικής στο Κυπριακό.
Στο πολιτικό θέμα, σημείο αντιπαράθεσης ήταν οι "γενναιόδωρες" προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50.000 εποίκων και για το περιουσιακό.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποστασιοποιήθηκε σαφώς από τις προτάσεις και ιδιαίτερα από τον τρόπο υποβολής τους χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των κομμάτων, το Δημοκρατικό Κόμμα διατήρησε την αντίθεσή του και η ΕΔΕΚ έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για την απόσυρσή τους, ενώ το Ευρωπαϊκό Κόμμα κλιμάκωσε την αντίθεσή του προς το είδος και το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης.
Οι αντιπαραθέσεις για το πολιτικό πρόβλημα κορυφώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, με τη συζήτηση γύρω από τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι θα προτιμούσε Τουρκοκύπριο αριστερό αντί δεξιού Ελληνοκύπριου, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η δήλωση αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως ενδεικτική των σκέψεων που οδήγησαν στην υποβολή των προτάσεων Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο, προκάλεσε την αντίδραση όλων των άλλων κομμάτων και ανάγκασε το ΑΚΕΛ να αναδιπλωθεί, κάνοντας ερμηνευτικές και επεξηγηματικές δηλώσεις.
Ένα άλλο στοιχείο, που έκανε την εκστρατεία να ξεχωρίζει από τις προηγούμενες, ήταν η καταφανής προσπάθεια των κομμάτων να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της απομάκρυνσης μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων από τα κόμματα, λόγω απογοήτευσης για τη στασιμότητα στο πολιτικό πρόβλημα και της απουσία εμφανούς οικονομικής ανάκαμψης, που μεταφράζεται σε ποσοστό ανεργίας 7,3% του ενεργού εργατικού δυναμικού.
Για πρώτη φορά τα κόμματα προσπάθησαν σε τόση έκταση και ένταση να πείσουν τους αποξενωμένους ψηφοφόρους και κυρίως τους νέους, ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά υποστηρίζοντας κόμματα ή υποψηφίους που πιστεύουν ότι μπορούν να φέρουν την αλλαγή.
Από σήμερα απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση με ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση με τις εκλογές, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών, Λάζαρο Σαββίδη.
Συνολικά 531.462 Κύπριοι, πλην των Τουρκοκυπρίων, θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
Τις 56 έδρες στη Βουλή θα διεκδικήσουν 412 υποψήφιοι.
Άλλοι εννέα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις τρεις θέσεις των Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων.
Με πλήρεις συνδυασμούς κατέρχονται ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι.
Τα νέα κόμματα δεν έχουν υποβάλει ψηφοδέλτια με πλήρη σύνθεση. Συγκεκριμένα, το ΛΑΣΟΚ έχει 17 υποψήφιους, το ΕΛΑΜ 16, η ΚΥΠΡΟΣ 28 και ο ΖΥΓΟΣ 10.
Υποψηφιότητα για μια εκ των κενών θέσεων στη Βουλή έχουν υποβάλει ακόμα 6 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, 2 στην επαρχία Λευκωσίας, 3 στην επαρχία Λεμεσού και 1 στην επαρχία Πάφου.
Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, με δηλώσεις τους κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων, έδωσαν βαρύτητα στην προσπάθεια για περιορισμό του ποσοστού αποχής, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι αρκετά υψηλό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου