16/1/12

Ο Δήμος Καρπενησίου μίσθωσε το Ιχθυοτροφείο Πέστροφας στο Γαύρο

Διάβασα στον τύπο, με πολύ ικανοποίηση ότι ο Δήμος Καρπενησίου  μίσθωσε το Ιχθυοτροφείο Πέστροφας στο Γαύρο και ελπίζω ότι σε ικανό χρόνο θα αρχίσει τη λειτουργία του. 

Μετά από αρκετά χρόνια, έγινε μια επένδυση στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στην αλιεία που μόνο καλά λόγια θα μπορεί κανείς να πει στους συντελεστές της ολοκλήρωσης της. Πάνω από όλα, καλή επιτυχία στον νέο εκτροφέα και μακάρι να ζήσουμε όλοι μας τις ημέρες που το ιχθυοτροφείο βρίσκονταν στον έλεγχο της άλλοτε ισχυρής «Ευρυτανία ΑΕ».


Τότε που έγιναν μελέτες για καπνιστήριο πέστροφας, μελέτες για συνεργασία με όμορα ιχθυοτροφεία κτλ.Τότε που ο γόνος ερχόταν ακόμη από Αλβανία, Άγγιστρο Σερρών ή παράγονταν επί τόπου.Τότε που στις ταβέρνες της περιοχής, αλλά και της γειτονικής Φθιώτιδας  γεύονταν την πέστροφα Γαύρου ή της Ευρυτανίας. Νόστιμη, με ιδιαίτερη γεύση, υγιεινή αφού το νερό στο οποίο εκτρέφονταν ήταν ανώτερης ποιότητας και ικανής ποσότητας. Ελπίζω και σήμερα το νερό  στο ιχθυοτροφείο που είναι  και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της εκτροφής ,να είναι αρκετό σε ποσότητα,γεγονός που εξαρτάται από φυσικούς παράγοντες και  άριστο σε ποιότητα. 



Αυτό, εξαρτάται και από ανθρωπογενείς παράγοντες. Μακριά λοιπόν, από τον Καρπενησιώτη απόβλητα και σκουπίδια.Είναι ένα σημείο που ο επενδυτής πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία.Καθαρό νερό σημαίνει μαζί με την τροφή (ιχθυοτροφή) υγιεινό ψάρι.Μια από μέρους μου πρόταση  είναι ,όταν ο επενδυτής προχωρήσει, να κατοχυρώσει  για το παραγόμενο προϊόν, ανάμεσα στα άλλα και εμπορικό σήμα. 


Σήμα που θα παραπέμπει κυρίως στην Ευρυτανία.Και αυτό γιατί εξακολουθεί ακόμη ο Νομός να θεωρείται και είναι, ένας με το καθαρότερο περιβάλλον. Ελπίζω ,η όλη ενέργεια του Δήμου και του Δημάρχου η οποία σε ότι αφορά τον τελευταίο άρχισε πριν ένα περίπου χρόνο, να συνεχισθεί και σε άλλες δραστηριότητες που αφορούν τον πρωτογενή τομέα δηλαδή γεωργία,κτηνοτροφία,δάση.Θα είναι ότι το καλύτερο,στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της χώρας μας. 


Ακόμη, σε ενέργειες που αφορούν τους δρόμους στα «απόμακρα» χωριά του Δήμου. Αυτοί οι δρόμοι ,αγαθή τη τύχη, αποτελούν  και την πύλη εισόδου στους νομούς Αιτωλ/νίας και Φθιώτιδας. Όμως για τους δρόμους ,καθώς και την αξιοποίηση του Πανταβρέχει,  σημείο  αναφοράς για πολλούς επισκέπτες του τόπου μας, θα επανέλθουμε σύντομα.





Γράφει ο Καθηγητής του ΑΠΘ Θαν. Γιαννακόπουλος


evrytanikospalmos