2/1/12

Κονιάκ

Το απόλυτο «θερμαντικό» ποτό!



Τι καλύτερος καιρός από τα χειμερινά κρύα για να αφεθείς στη θαλπωρή του κονιάκ...
Η θεραπευτική δράση του κονιάκ τον χειμώνα δικαιώνεται! Τότε είναι που καταλαβαίνεις την αποτελεσματική επίδρασή του σε σώμα και πνεύμα. Τότε είναι που αποζητάς ένα «θερμαντικό» ποτηράκι το απόγευμα, έτσι για να σε κρατήσει ζεστό και... χαρούμενο.
Αν το κονιάκ δεν εντάσσεται στις προτιμήσεις σου, πρόκειται για μέγα ατόπημα! Είναι το κατεξοχήν χειμερινό ποτό και έχει πίσω του μεγάλη ιστορία για να το αγνοείς έτσι επιδεικτικά. Οι παραγωγοί του θεσπέσιου αυτού ποτού είναι διαβόητα προστατευτικοί: το αληθινό πράγμα παράγεται μόνο στο Cognac της Γαλλίας και υφίστανται τρομεροί κανονισμοί για να κρατηθεί το επίπεδό του υψηλό.

Οι «δρακόντειοι» αυτοί νόμοι του κονιάκ είναι φυσικά και για δικό μας όφελος, αφού έχουμε στα χέρια μας απλούς και καθαρούς τρόπους για να ξεχωρίσουμε το ποιοτικό κονιάκ από τη φτηνή απομίμησή του. Και, πίστεψέ με, η διαφορά είναι τεράστια...

Τι πρέπει να ξέρεις για τα ακρωνύμια στο μπουκάλι.

 Με το κονιάκ υπάρχει βέβαια μια παγκόσμια σύγχυση: τι σημαίνουν οι όροι VS, VSOP και XO που αναγράφονται στη φιάλη; Πρώτον, μια τεράστια διαφορά στην τιμή! Αυτό βέβαια θα το 'χεις καταλάβει και μόνος σου: ένα μπουκάλι XO θα σου στοιχίσει τριπλάσια απ' ό,τι ένα VS της ίδιας φίρμας. Με ένα καλό πούρο βέβαια ίσως και να αξίζει το κάτι παραπάνω:
  • VS (Very Superior). Πρόκειται για κονιάκ που είναι μεταξύ 2,5-4,5 ετών.
  • VSOP (Very Superior Old Pale). Θα το βρεις και ως «Reserve». Ένα VSOP έχει παραμείνει τουλάχιστον 4 χρόνια στο βαρέλι.
  • XO (Extra Old). Πρόκειται για κονιάκ παλαίωσης τουλάχιστον 6 ετών, αλλά μπορεί να είναι και πολύ παραπάνω. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κονιάκ που ονομάζονται «Napoleon» και «Vieille».
  • Hors d' Αge. Σημαίνει «πέρα από χρονολογίες» και πρόκειται για κονιάκ-θησαυρό που είναι πολύ πολύ παλιό.
Όροι όπως «Fine Champagne» ή «Grande Fine Champagne» φιγουράρουν επίσης και στις φιάλες του κονιάκ. Ο ρόλος τους είναι να υποδεικνύουν το ποσό του οινοπνεύματος εντός του κονιάκ που προήλθε από την -επίσης προστατευόμενη- περιοχή Champagne της Γαλλίας. Και για να περιπλακούν τα πράγματα ακόμα περισσότερο, η Champagne έχει «σπάσει» σε Petite Champagne και Grande Champagne. Επίσης, τρεις ακόμα περιοχές, οι Borderies, Fin Bois και Bons Bois, συνεισφέρουν στη μείξη του ανώτερου ποιοτικά κονιάκ. Αν λοιπόν δεις κάποια απ' αυτές πάνω στη φιάλη, μη φρικάρεις! Δεν έπαθε τίποτα το κονιακάκι σου...

Σιγουρέψου απλώς ότι επέλεξες ένα αποστακτήριο που σου αρέσει και μια ποιότητα κονιάκ που μπορείς να απολαύσεις και να αντέξεις οικονομικά. Κι αν πας για την απόλυτη εμπειρία του κονιάκ, συνόδευσέ το με ένα καλό πούρο (δυνατό πούρο για παλαιωμένο κονιάκ, ελαφρύ πούρο για νεότερο κονιάκ), σκούρα σοκολάτα, «μαλακά» τυριά, ψημένα καρύδια ή ξερά σύκα.

delamagen.gr