1/7/12

Ο Γκρίμσον αναδείχθηκε πρόεδρος της Ισλανδίας- Η πέμπτη του θητεία

Οι δύο διεκδικητές για την προεδρία της χώρας  


 
Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, που διεκδικούσε πέμπτη θητεία, αναδείχηκε πρόεδρος της Ισλανδίας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες ο νυν πρόεδρος έχει κερδίσει το 52,2%, έναντι 33,2% η αντίπαλός του Θόρα Αρνορσντότιρ, μια 37χρονη δημοσιογράφος χωρίς πολιτική πείρα.

Ο 69χρονος Γκρίμσον είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία στην προεδρία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικήτρια των εκλογών θα ήταν η Αρνορσντότιρ. Όμως τον Μάρτιο έπειτα από μια αίτηση την οποία είχαν υπογράψει 30.000 Ισλανδοί, περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, ο Γκρίμσον δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα.

Λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων η Αρνορστόντιρ παραδέχθηκε την ήττα της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Ο Γκρίμσον, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι πρόεδρος της Ισλανδίας από το 1996, η θέση όμως είναι τιμητική καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει η κυβέρνηση.

Η Ισλανδία έχει εκλέξει πέντε προέδρους μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Δανία το 1944 και τρεις από αυτούς εξέτισαν τέσσερις θητείες.


  








Πηγή: ΑΜΠΕ