26/7/12

Το μέλι αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις

Αν χρησιμοποιείς συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, οι ειδικοί  προτείνουν κάτι διαφορετικό απ' όσα ήξερες μέχρι σήμερα: το μέλι. 


Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Πειραματικής Βιολογίας, το μέλι βοηθάει τους αθλητές να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Memphis, αναφέρουν πως οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό συστατικό για την μυϊκή ενδυνάμωση κατά την άσκηση. 


Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, οι υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τη γλυκόζη, αυξάνουν τη σωματική αντοχή. Επειδή το μέλι, αποτελεί το ιδανικό κοκτέιλ φυσικών σακχάρων συνιστάται πριν την άσκηση, κάτι στο οποίο συνηγορεί και το παρακάτω πείραμα. Εννέα ποδηλάτες διένυαν 64 χιλιόμετρα εβδομαδιαίως επί τρεις εβδομάδες. Πριν από την άσκηση κάποιοι από αυτούς κατανάλωναν μέλι, άλλοι σταφυλοσάκχαρο και μια τρίτη ομάδα οτιδήποτε περιείχε γλυκόζη. Οι αθλητές πριν ξεκινήσουν την προπόνηση λάμβαναν 15 γραμμάρια μελιού, σταφυλοσάκχαρου και γλυκαντικού πίνοντας 250 ml νερό.




 Οι αθλητές που είχαν καταναλώσει μέλι είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τους υπόλοιπους καλύπτοντας την χιλιομετρική απόσταση πιο γρήγορα όταν πολλοί από τους υπόλοιπους δεν κατάφεραν να τερματίσουν. Αν και είναι γνωστό πως το μέλι είναι ευεργετικό για την υγεία μας, τώρα υπάρχει ακόμα ένας λόγος που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου.